OD MARTA 2023. OBNOVA BUDUĆEG ISTORIJSKOG MUZEJA: Komplikovana procedura odložila početak rekonstrukcije Glavne železničke stanice

D. B. M.

14. 08. 2022. u 12:00

MAJSTORI će ući u zgradu Glavne železničke stanice na Savskom trgu, da bi se obnovila za Istorijski muzej Srbije, najverovatnije u martu 2023. godine.

ОД МАРТА 2023. ОБНОВА БУДУЋЕГ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА: Компликована процедура одложила почетак реконструкције Главне железничке станице

Foto M. Labudović

Mada je ranije najavljen početak rekonstrukcije u ovom mesecu, komplikovana procedura i papirologija su je odložili.

- Očekujemo da će projektna dokumentacija biti završena krajem novembra, a onda bi trebalo da bude raspisana javna nabavka za izvođača - kaže za "Novosti" Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije.

- "Mašinoprojekt" radi tehničku dokumentaciju, za koju treba da dobije sve dozvole. Rekonstrukcija kasni zbog procedura, a tek krajem marta smo Zaključkom Vlade dobili celu zgradu. Morali smo da krenemo iz početka, ali dobro je to što će muzej imati više prostora.

Zgrada Glavne železničke stanice prostire se na 4.100 kvadrata, a ukupna vrednost investicije procenjena je između 13,5 i 15 miliona evra. Kada obnova bude završena, Istorijski muzej Srbije osnovan pre 59 godina i raštrkan na tri lokacije, skućiće se na jednom mestu.

Pod krovom zdanja podignutog 1884. godine, prema idejnom rešenju bečkog arhitekte Vilhelma fon Flatiha, koje je razradio Dragiša Milutinović, naći će se izložbeni prostor, galerija, radionice, depo, biblioteka, muzička sala, biletarnica... Posebna pažnja će, kako je najavljeno, biti posvećena srpskom srednjem veku. Replike za buduću postavku, krune, odežde, oružja i drugi predmeti već su u izradi. Deo stalne postavke biće i Kosovski boj, kao i originalni pečat kneza Strojimira iz druge polovine devetog veka iz porodice Vlastimirović, koja je tada vladala.

BEZ NEDOUMICA

ZGRADA Glavne železničke stanice je najpre bila viđena za Muzej srednjovekovne Srbije.

Najavljivano je i da će Muzej Nikole Tesle iz zgrade u Krunskoj ulici biti preseljen u zdanje na Savskom trgu. Pre dve godine razrešene su sve nedoumice. Tada je Vlada Srbije odlučila da se Teslina zaostavština dislocira na Dorćol, u zdanje termoelektrane "Snaga i svetlost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)