ODBIJENIM MAMAMA NOVAC LEŽE NAKNADNO: Ministarstvo za rad traži rešenje kojim će se otkloniti sve manjkavosti uredbe za prvi stan

J. Ž. S.

13. 08. 2022. u 07:15

SVIM mamama koje su odbijene za državnu subvenciju pri kupovini prvog stana, jer su umesto predugovora potpisale kupoprodajni ugovor, najverovatnije će uskoro biti refundiran novac za učešće u stambenom kreditu.

ОДБИЈЕНИМ МАМАМА НОВАЦ ЛЕЖЕ НАКНАДНО: Министарство за рад тражи решење којим ће се отклонити све мањкавости уредбе за први стан

Arhiva

Zbog manjkavosti vladine Uredbe, koje su prethodnih meseci dovele do nedoumica prilikom podnošenja dokumenata i negativnog odgovora nadležnih, u Ministarstvu za rad trenutno se razmatraju načini kako da se sve ovo prevaziđe.

Vladina Uredba će, prema obećanju nadležnih, morati da se menja, ali kako "Novosti" nezvanično saznaju, za već odbijene mame traži se neko drugo rešenje.

Predsednica Komisije za dodelu sredstava i ministarka za rad Darija Kisić naglasila je da će, u narednom periodu, nadležni učiniti sve da pronađu pravni osnov da one koje su u momentu rođenja deteta ispunile sve uslove, dobiju podršku države.

U vladinom Pravilniku kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnine za porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a dobile su ili će dobiti dete od 1. januara 2022. godine, stoji da za učešće u kupovini kuće ili stana na kredit može da se odobri najviše 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti, od kupoprodajne cene utvrđene predugovorom. Pritom maksimalni iznos novca ne može da bude veći od 20.000 evra, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta.

Jedan od najvećih problema odbijenih mama prethodnih meseci bilo je vlasništvo nad stanom ili kućom. Naime, potpisivanjem kupoprodajnog ugovora umesto predugovora one su automatski bile zabeležene u katastru kao vlasnice. U Uredbi jasno stoji da se potpisuje predugovor, ali i da se nepostojanje imovine dokazuje uverenjem iz lokalne samouprave u kojoj je mama imala registrovano prebivalište i u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva nije bila obveznik poreza na imovinu po osnovu vlasništva na stanu ili kući za stanovanje.

Zasada se zna da se neće menjati ni odredba da ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera na mesečnom nivou, na dan podnošenja zahteva moraju da budu niži od dve prosečne neto mesečne zarade zaposlenih u Srbiji. 

Subvencije

DOSAD su subvencije za stan dobile četiri majke i to iz - Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra. Prema poslednjim podacima, konkurisalo je njih četrdesetak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas