MAMAMA TRAŽILI I SUVIŠNE PAPIRE: Udruženja sugerišu izmene u uredbi o subvencijama za nekretnine

J. Ž. S.

06. 08. 2022. u 10:00

PROBLEM saradnje između ministarstava i lokalnih samouprava, komunikacija između prodavca, kupca i banaka, kao i nepoštovanje rokova za dodelu subvencija tri su glavne nedoumice na koje je ukazalo Udruženje "Mame su zakon", a zbog kojih su pojedini roditelji ostali bez državne subvencije za kupovinu prvog stana. Zato bi, kažu u udruženju, trebalo brzo izmeniti vladinu Uredbu i omogućiti što većem broju majki da steknu krov nad glavom. Ministarka za rad Darija Kisić u četvrtak je i najavila da će propisi biti preispitani.

МАМАМА ТРАЖИЛИ И СУВИШНЕ ПАПИРЕ: Удружења сугеришу измене у уредби о субвенцијама за некретнине

Foto: N. Živanović

Prema rečima Tatjane Macure, predsednice udruženja, službenici u lokalnim samoupravama zaduženi za sprovođenje ove Uredbe nisu često ni dovoljno upućeni.

- Dešava se da mnogi traže papire koji se pribavljaju po službenoj dužnosti ili im se traže nepotrebna dokumenta, kao što su izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu za majku deteta, prijava prebivališta za bebe o kojima majka neposredno brine, uverenje iz katastra da ne poseduju nepokretnost ili dokaz o odobrenom kreditu - navodi Macura.

Veliki problem je, smatra naša sagovornica, vreme između potpisivanja predugovora i ugovora o kupoprodaji nepokretnosti koji zavisi od prodavca, banke i mame koja aplicira, a najviše od Komisije koja odlučuje o dodeli subvencije.

- U slučaju sklapanja predugovora kupcima će propasti kapara dok dočekaju odgovor komisije - kaže ona.

- Predlažemo da ministar finansija i Udruženje banaka sklope poseban vid saradnje za ove klijente i da banke umesto 30 ovim kupcima tolerišu rok od 60 dana između predugovora i ugovora. U praksi nekih banaka je dovoljna izjava koja se overava kod notara pre zaključenja glavnog ugovora u slučaju da se iz opravdanih razloga taj rok probije.

Zato bi Uredba mogla da se unapredi tako što bi podnosilac zahteva dostavljao uverenje iz katastra o nepostojanju imovine u trenutku rođenja deteta.

- U tom slučaju bi bilo svejedno da li je predugovor ili ugovor o kupoprodaji koji zaključe u međuvremenu, jer su obično bile u raskoraku od nekoliko dana između ova dva dokumenta. Neće svi prodavci da čekaju majku koja podiže kredit i konkuriše za subvenciju i da to traje i do 83 dana, koliko je trebalo za najduže odbijajuće rešenje - objašnjava Macura.

REŠENjE PO HITNOM POSTUPKU

U UREDBI bi moralo jasno da se definiše da Komisija odlučuje po hitnom postupku, odnosno odmah po prijemu zahteva, a najkasnije za 30 dana. Naročito je važno, kaže Macura, da se rešenja komisija prosleđuju mamama u najkraćem roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...