"SPAČEKOM" NA DUGAČKI PUT: Par Nemaca u osmoj deceniji starim autom putuje na odmor

Biljana Dabić

31. 07. 2022. u 16:00

KAD se žuti "spaček" pojavio na Jadranskoj magistrali, između Bara i Ulcinja, oživeo je sećanje na kadrove filma "Samo za tvoje oči", ali za volanom nije bio Džems Bond već jedan Nemac u ozbiljnim godinama i njegova saputnica.

СПАЧЕКОМ НА ДУГАЧКИ ПУТ: Пар Немаца у осмој деценији старим аутом путује на одмор

Diter i Ursula, Foto B. Dabić

Bračni par iz Nemačke, u osmoj deceniji života, "spačekom" proizvedenim pre četiri i po decenije putuju na odmor. Diter (73) i njegova supruga Ursula (70) Karschen iz Dortmunda, preko Crne Gore, Albanije, i Krfa, na proputovanju su do Grčke. Pre 15 dana krenuli su iz nemačkog grada i uživaju u svom odmoru. Veseli i raspoloženi za razgovor navode da nikud ne žure.

Prvi put prolaze kroz Crnu Goru i to brzinom oko 60 kilometara na sat.

- U povratku postoji mogućnost da ostanemo još nekoliko dana na crnogorskoj obali - kaže Ursula.

Foto B. Dabić

Na pitanje da li je umoran, Karschen odgovara negativno i dodaje da vozi onoliko dugo da mu upravljanje volanom ne predstavlja opterećenje.

- Moja supruga ne vozi. Ona ima puno poverenja u mene - kaže šaljivo sagovornik "Novosti".

Registarske tablice obeležavaju "istorijsko" vozilo koje je odavno premašilo 30 godina starosti i upisano u oldtajmere. Otvoren šiber, prozori, auto bez klime, a na zadnjem sedištu stvari prekrivene ćebetom.

- Tu nam je sve što treba. Osećamo se bezbedno i srećni smo. Pre 15 godina sam kupio prvi oldtajmer. Pre nekoliko godina imao sam šest automobila. Svaki dan sam vozio drugi. Trenutno imam dva, žuti kojim smo krenuli na odmor, i plavi koji je u našem dvorištu - objašnjava Diter.

Foto B. Dabić

TO JE STRAST

NA kraju razgovora nametnulo se jedno pitanje - kako to da čovek iz zemlje čuvene po automobilskoj industriji voli francusko vozilo?

- To je strast - odgovara uz osmeh Diter i objašnjava: - Ne za sva francuska vozila, samo za "spaček".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest