NEMCIMA - I ŠTEDNJA I TAKSA: Hladni bazeni, gase rasvetu, grejanje do 20 stepeni, a uvode i namet na gas

I. Stanojević

30. 07. 2022. u 07:33

NEMCI su, zbog smanjenog dotoka gasa iz Rusije, već prinuđeni na drastičnu štednju, a uskoro će i to manje energenata plaćati više.

НЕМЦИМА - И ШТЕДЊА И ТАКСА: Хладни базени, гасе расвету, грејање до 20 степени, а уводе и намет на гас

Foto Tanjug/AP

Od 1. oktobra, naime, federalna vlada kancelara Olafa Šolca uvela je takse na gas. Ova državna mera za sada je "oročena" do jeseni 2024. godine, ali garancija da će i posle toga građani biti rasterećeni ovog poskupljenja, koje će im, nema sumnje, dodatno otežati zimu.

Uprkos izjavama iz državnog vrha Nemačke da se teret poskupljenja energenata, usled ukrajinske krize i zapadnih sankcija Rusiji, neće preliti na novčanike građana, upravo to se dogodilo i za njih, ali i firme. Samo se još ne zna visina nameta, namenjenog pomoći dobavljačima goriva, ali i to će saznati u avgustu.

Okidač za ovu odluku bilo je smanjenje isporuka gasa iz Rusije gasovodom "Severni tok 1" na samo 20 odsto. Među prvima je reagovao severni grad Hanover koji je uveo pranje ruku hladnom vodom, ali i hladno tuširanje u javnim zgradama, u koje se računaju i bazeni, sportske hale i teretane. To, međutim, nije sve.

U nameri da potrošnju gasa skreše za najmanje 15 procenata, lokalna uprava je zabranila građanima da koriste prenosne klima-uređaje, grejalice i radijatore, a sobne temperature tokom zimskih meseci ne smeju da pređu 20 stepeni osim izuzetno, na primer, u bolnicama. Hanover je, takođe, naredio da se zatvore javne česme i ugasi noćna rasveta na većim objektima kao što su Gradska skupština i muzeji.

- Proizvodi i usluge iz oblasti zabave su manje bitni. Jasno je da ni bazeni nisu od kritične važnosti, kao ni proizvođači čokolade - rekao je direktor nemačke Savezne energetske mreže Klaus Miler, najavljujući crnu listu prioriteta za isključivanje struje.

On je kao jedan od prioriteta naveo i domaćinstva, ali nije odbacio mogućnost prekida u snabdevanju električnom energijom. Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do racionalizacije energenata, prednost će imati industrijski potrošači. Miler je rekao da garantuje da će učiniti sve da privatna domaćinstva ne ostanu bez gasa, ali da se iz perioda pandemije jasno vidi da ne treba davati obećanja koja se možda ne mogu održati.

Šef Ministarstva ekonomije Robert Habek ostaje pri trofaznom planu koji podrazumeva zatvaranje čitavih "sporednih" industrijskih grana, ukoliko gasa bude sve manje. Nastojanje da se građani maksimalno poštede očigledno je izbrisano sa spiska obećanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)