MIGRANTI SA TEŠKIM NAORUŽANJEM IŠLI KA AUSTRIJI: Mediji bruje o akciji srpskih specijalaca i novom talasu azilanata

Novosti online

17. 07. 2022. u 16:42

U SENCI sukoba u Ukrajini u Evropi se odvija još jedna kriza - broj tražilaca azila popeo se na najviši nivo još od 2015. godine, a kako piše austrijski "Kronen Cajtung" grupa migranata naoružanih automatskim puškama koju su razbili srpski specijalci putovala je ka Austriji.

МИГРАНТИ СА ТЕШКИМ НАОРУЖАЊЕМ ИШЛИ КА АУСТРИЈИ: Медији брује о акцији српских специјалаца и новом таласу азиланата

Foto Tanjug

List podseća da je tokom najvećeg pritisaka migranata u jednoj godini bilo gotovo 90.000 zahteva za azil u Austriji, dok ove godine tamošnje vlasti predviđaju čak 70.000 hiljada zahteva.

"Kronen cajtung" piše da ukrajinske izbeglice nisu uključene u ove cifre.

Austrijski medij tvrdi i da međunarodne krijumčarske bande prave veliki biznis od novog talasa, i piše da je veliki broj migranata spreman da krene ka Evropi pre zime.

- Dvanaest miliona izbeglica čeka u Iranu, Turskoj i Egiptu, kako bi se probili u Evropu. Fokus je na srpsko-mađarskoj granici, gde raste pritisak, ali i nasilje među migrantima. Sve je kulminiralo pre nekoliko dana ubistvom mladog Avganistanca od strane sunarodnika tokom svađe u šumi - piše austrijski list.

Podseća se i na operaciju koja je usledila nakon ubistva, kada su srpske specijalne snage na samo deset kilometara od mađarske granice uhapsile 40 naoružanih migranata, koji su se kretali ka Austriji.

Grupa je sa sobom imala pravi arsenal automatskih jurišnih pušaka, četiri pištolja, dvanaest noževa, mačeta, sablji i 182 metka različitog kalibra. Oduzeta je i droga i šest falsifikovanih ličnih karata i pasoša - piše list.

Zbog tih pretnji, generalni direktor za javnu bezbednost Austrije Franc Ruf i Gerald Tacgern, šef odeljenja za borbu protiv šverca u Federalnoj kriminalističkoj policiji, otputovaće od ponedeljka na granicu Srbije i Mađarske.

"Kronen cajtung" piše da će do kraja godine austrijski graničarski kontingent činiti 50 ljudi, koji će koristiti i dronove i termovizijske kamere kako bi nadgledali granicu.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)