PROTIV VOJNOG ROKA I SANKCIJA RUSIJI: Šta je pokazalo najveće istraživanje o položaju mladih

V.C.S.

13. 07. 2022. u 20:15

BROJ mladih koji su za i onih koji su protiv uvođenja obaveznog vojnog roka za muškarce u Srbiji gotovo da je izjednačen: 46 odsto je protiv, a 44 odsto je za, pokazalo je najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih, koje će biti objavljeno u Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2022.

ПРОТИВ ВОЈНОГ РОКА И САНКЦИЈА РУСИЈИ: Шта је показало највеће истраживање о положају младих

Foto: Ministarstvo odbrane

Prošle godine procenat onih koji su bili za uvođenje obaveznog vojnog roka bio je veći - 46 odsto, dok je protiv bilo 43 odsto, a 11 odsto nije imalo stav.

Na pitanje koja bi trebalo da bude spoljnopolitička orijentacija Srbije, najveći broj ispitanika (43 odsto) smatra da bi trebalo da balansiramo između Istoka i Zapada. Ukoliko bi ipak morali da se odlučimo za jednu od ove dve opcije, mladi su ove godine nešto naklonjeniji Istoku, nego prošle (57 odsto u odnosu na 52 odsto lane), dok se za Zapad izjasnilo 43 odsto.
Takođe, više od polovine (55 odsto) reklo je da Srbija ne bi trebalo da osuđuje Rusiju, niti da uvodi sankcije, 19 odsto smatra da bi trebalo da uvedemo sankcije Rusiji samo ukoliko bi posledice po Srbiju bile prevelike ako ih ne uvede. Osamnaest odsto je reklo da bi naša zemlja trebalo zvanično da osuđuje Moskvu, ali ne i da uvodi sankcije, dok osam odsto smatra da bi trebalo da uvedemo sankcije čak i ako posledice neuvođenja ne bi bile ozbiljne.
- Vidimo da je protiv opcije sankcija 73 odsto mladih, što je na tragu istraživanja koja su se javila vezana za opštu populaciju. Mlade žene u nešto većoj meri podržavaju sankcije (29 odsto) od mladih muškaraca (23 odsto). Mladi iz Beograda takođe više od proseka podržavaju uvođenje sankcija (33 odsto) - kažu u KOMS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri