BRITANSKE MUĆKE - I TROTERI BI IM POZAVIDELI: Zagovaraju sankcije, prete drugima, a sami kupuju rusku naftu

P. Z. S. / ria.ru

11. 07. 2022. u 20:04

VELIKA Britanija kupuje rusku naftu kako bi zaobišla sankcije zbog akutne energetske krize u zemlji, piše Ekpres (Express).

БРИТАНСКЕ МУЋКЕ - И ТРОТЕРИ БИ ИМ ПОЗАВИДЕЛИ: Заговарају санкције, прете другима, а сами купују руску нафту

Foto Tanjug/ AP


Ujedinjeno Kraljevstvo je od kraja februara kupilo dizel od Rusije u vrednosti od 800 miliona funti, prema podacima kompanije za finansijska tržišta i infrastrukturu Refinitiv. Britanske luke primile su pet pošiljki goriva u aprilu, četiri u maju i jednu prošlog meseca.

Pored rafinisanog goriva, može se uvoziti čak i ruska sirova nafta, navodi se u članku. Da bi se izbegle zakonske prepreke, rezervoari su za 51 odsto napunjeni energijom iz druge zemlje.

Pomešana nafta se zatim isporučuje u luku Novorosijsk, nakon čega se stotine hiljada barela crnog zlata transportuje u rafineriju Exxon Fawley u Hempširu.

Od sirovina koje su stigle u Britaniju proizvode se naftni proizvodi, koji se potom prodaju podanicima kraljevstva, rezimirali su autori publikacije.

Nakon što je Moskva pokrenula specijalnu operaciju zaštite Donbasa od ukrajinskih nacionalista, SAD, Evropska unija i Velika Britanija su joj uvele sankcije. Mnoge države su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve su glasniji pozivi da se napusti energetska energija iz Rusije. Ove mere su zadale ozbiljan udarac Zapadu – podstakle su inflaciju, izazvale krizu goriva i dovele do rasta cena hrane.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave