DEKAN IZGUBIO POVERENJE KOLEKTIVA: Pravni fakultet u Novom Sadu poriče da je Ristivojević smenjen zbog Rusa

Tanjug

09. 07. 2022. u 19:47

PRAVNI fakultet u Novom Sadu je odbacio je kao netačne navode da je prof. dr Branislav Ristivojević razrešen dužnosti dekana, zbog navodnog "uvođenja sankcija Rusiji", već zato što je izgubio poverenje kolektiva.

ДЕКАН ИЗГУБИО ПОВЕРЕЊЕ КОЛЕКТИВА: Правни факултет у Новом Саду пориче да је Ристивојевић смењен због Руса

Branislav Ristivojević, Foto N. Karlić

Fakultet je, ističu, otvoren za naučnu i stručnu saradnju sa svima, naravno i sa naučnim i stručnim institucijama iz Ruske Federacije.

 - Potpuno su netačni navodi prof. dr Branislava Ristivojevića, a posebno njegovi proizvoljni, neosnovani i politizovani zaključci koji su objavljeni u medijima a koji se tiču navodnog ''uvođenja sankcija Rusiji'' - navedeno je u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Radi tačnog informisanja javnosti, navode, profesor Ristivojević je Odlukom Saveta Pravnog fakulteta u Novom Sadu na sednici održanoj 7. jula ove godine razrešen dužnosti dekana zato što je izgubio poverenje kolektiva.

Ističu da je Ristivojević razrešen dužnosti zbog samovoljnog postupanja i donošenja odluka koje nisu u nadležnosti dekana, suprotno opštim aktima Fakulteta, a bez znanja i odobrenja nadležnih organa ove visokoškolske ustanove.

On je, navode, bez odluke nadležnih organa Fakulteta samostalno odlučio da se takmičenje u besedništvu umesto u sedištu Fakulteta, kao što je to tradicionalno bilo organizovano, održi na Zlatiboru i mimo Finansijskog plana Fakulteta potrošio fakultetska sredstva u tu svrhu.

Bez odluke Nastavno-naučnog veća, o preduzimanju aktivnosti od značaja iz sfere međunarodne saradnje, samostalno je organizovao o trošku Fakulteta posetu studenata Fakulteta Ambasadi Ruske Federacije, a što je suprotno čl. 38 st. 1 t. 14 Statuta Fakulteta prema kome nastavno-naučno veće odlučuje o nastavnoj i naučnoj saradnji Fakulteta sa institucijama u zemlji i inostranstvu.

Osim toga, ni posle posete, nije podneo nikakav predlog nastavno-naučnom veću o bilo kom vidu saradnje, navedeno je u saopštenju.

Njegovo razrešenje je usledilo i zato što je bez zakonskog osnova doneo rešenje o privremenom udaljenju sa rada šefa Službe za nastavu, koji je član Saveta Fakulteta, neposredno pre sednice kao i neosnovano narušenih odnosa sa tri od četiri prodekana, čime je doveden u pitanje nesmetan rad Fakulteta.

BONUS VIDEO:

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)