PUTEVIMA MARKA POLA OD ITALIJE DO KINE: Italijanka Vijena Kamaroti u osmoj deceniji rešila da prepešači 22.000 kilometara

D. MILjKOVIĆ

30. 06. 2022. u 12:33

ITALIJANKA Vijena Kamaroti (72) krenula je pre nekoliko meseci iz Venecije put Pekinga, a na putu do Kine kojim je prošao i njen sunarodnik Marko Polo, prošla je nedavno kroz Niš.

ПУТЕВИМА МАРКА ПОЛА ОД ИТАЛИЈЕ ДО КИНЕ: Италијанка Вијена Камароти у осмој деценији решила да препешачи 22.000 километара

Foto D. Miljković

Vijena je zbog svog poduhvata postala svetska zvezda, a godine joj nisu prepreka da ostvare svoje snove.

Cilj vremešne Italijanke je jasan, ali još je jasnija poruka koju želi da pošalje čitavom svetu. Njeno putovanje trajaće do 2025. godine.

- Moja poruka ženama je da ukoliko zaista nešto odluče, mogu da ostvare sve svoje želje.

Često pešačim i imala sam do sada nekoliko ovakvih akcija koje su bile humanitarnog karaktera. Poslednje je bilo na Siciliji. Ovo putovanje inspirisano je Markom Polom, jer smatram da su ga Italijani pomalo zaboravili. Želim da podsetim i na puteve koje su gradili stari Rimljani - kaže Vijena, koja će put od 22.000 kilometara prepešačiti sa rancem na leđima teškim oko 30 kilograma.

Tokom ovog putovanja ona je proglašena ambasadorom mira, istorije i kulture.

- Iz istorije možemo jako puno da naučimo ukoliko obratimo pažnju na događaje koji su prethodili svemu ovome što se dešava danas. Smatram i da je kultura ono što je najvažnije u odnosima među ljudima i da je savršeno svejedno kome prijateljski stisnete ruku, bez obzira na pol, rasu ili godine - navodi Italijanka oduševljena putevima koje su gradili Rimljani.

U Nišu je videla spomenik caru Konstantinu, jednog od od rimskih vladara koji je izuzetno značajan za Italijane. Svetska putnica je od Venecije do Srbije stigla preko Slovenije i Hrvatske, a putovanje do Kine nastaviće dalje kroz Bugarsku, Tursku, Azerbejdžan, Gruziju, Iran, nekoliko bivših sovjetskih republika i Mongoliju.

- Na početku sam prelazila 30 kilometara dnevno, ali sada zbog vrućina nešto manje, od 20 do 25. U Srbiji su ljudi izuzetno ljubazni, mada su malo zatvoreniji od Šida do Sremske Mitrovice, ali sam se od Beograda nadalje osećala kao kod kuće - rekla je Vijena.

DOBILA PODRŠKU OD NAJBLIŽIH

VIJENA priznaje da su njena deca bila protiv odluke da krene pešice na tako dug put. Ali, kada su shvatili da neće odustati promenili su mišljenje i sada je podržavaju.

- Svesna sam da je ovo veliki izazov jer je moje najduže putovanje do sada trajalo pet meseci, od Češke do Sicilije. Takođe, pešačila sam i Izraelom, Palestinom, Nepalom, Tibetom, Madagaskarom, Patagonijom i Amazonijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...