RASTE BROJ ZARAŽENIH: Objavljen najnoviji korona presek

Novosti online

27. 06. 2022. u 16:27

U SRBIJI je u poslednja 24 sata registrovan 751 novi slučaj zaraze koronavirusom, od 7.615 testiranih uzoraka.

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ: Објављен најновији корона пресек

Foto: V.N.

Od posledica infekcije preminule su tri osobe. Na respiratorima se nalazi sedam pacijenata.

Broj zaraženih virusom korona ponovo se povećava u zemljama EU, te preti da poremeti bezbrižnu letnju sezonu.

Kao glavni krivac za širenje virusa označene su dve podvarijante omikrona BA.4 i BA.5, koje su zaraznije od prethodnih, a registrovane su u mnogim zemljama u Evropi, uključujući i susednu Hrvatsku. Zdravstveni zvaničnici nisu izašli sa podacima da li su nove podvarijante registrovane i u Srbiji, a virusolozi su ubeđeni da ih ima i ovde "samo da još nisu laboratorijski potvrđene".

Podsetimo, virusolog Nada Kuljić Kapulica kaže da Srbija nije izuzetak i da je povećanje broja zaraženih indirektan pokazatelj da su nove podvarijante stigle i u Srbiju.

- Niko ne zna kako će dalje biti. Ono što je zabrinjavajuće je da se vurus i dalje menja i da postoji pet podvarijanti omikrona. Aktuelne su podvarijante BA.4 i BA.5. Ono što je dobro je da te podvarijante omikrona daju blažu kliničku sliku, manje je pacijenata na bolničkom lečenju, manje je na raspiratoru - navela je Kuljić Kapulica za Juronjuz Srbija.

Dodaje da će virus sigurno nastaviti i dalje da se menja, a da naučnike posebno brine kako će se te promene odraziti na ljude koji su vakcinisani i koji su preležali bolest.

BONUS VIDEO:

POZITIVNI ILI NEGATIVNI, UTVRDITE SAMI: Kako se koristi kućni test na kovid?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KRENUO SAM KA TOMI, SMRT ME ZOVE: Potresna ispovest Zorana Kalezića