"NOVOSTI" U VELIKOM TRNOVCU: Maratonska trka i dalje traje - glasanje "puklo" zbog svađe i dojave o bombi

Jelena STOJKOVIĆ

24. 06. 2022. u 08:18

BIRAČKO mesto broj šest u Velikom Trnovcu ulazi u istoriju demokratskih izbora u Srbiji, jer će glasači, njih 1.089, u ovom malom mestu nadomak Bujanovca morati peti put da izađu na birališta. Za juče zakazano glasanje ubili su svađa i lažna dojava o bombi.

НОВОСТИ У ВЕЛИКОМ ТРНОВЦУ: Маратонска трка и даље траје - гласање пукло због свађе и дојаве о бомби

ŠKOLA Biračko mesto broj šest u Velikom Trnovcu, Foto J. Stojković

A, kada će se peto zaokruživanje listića dogoditi, odlučiće najpre Opštinska, pa potom i Republička izborna komisija (RIK). Sigurno je samo da dok se saga o izborima u ovom mestu ne završi, neće se znati ni raspored snaga u Narodnoj skupštini Srbije, niti se može formirati nova vlada.

Na glasačko mesto u Velikom Trnovcu, u Osnovnoj školi "Muharem Kadriju", neki birači su krenuli već rano ujutru, ali su ubrzo nastali problemi. U "igri" je jedan mandat, koji bi mogao da pripadne Koaliciji Albanaca Doline čiji bi predvodnik Šaip Kamberi bio poslanik u srpskom parlamentu, ili bi otišao Socijalističkoj partiji Srbije. Razvojem situacije već u ranim jutarnjim satima nisu bili zadovoljni ni jedni ni drugi.

- Ništa nije bilo u redu od ranog jutra. RIK je imenovao čak šest koordinatora za sprovođenje izbora i oni su hteli sve da kontrolišu. Pojavio se i neki čovek koji je govorio da će pobediti monarhija i na kraju je stigla dojava o bombi, što je samo elegantno rešenje za nesprovođenje izbora - iznosi nam svoje utiske Šaip Kamberi.

SABLASNO Ulice juče bile gotovo prazne, Foto J. S.

On tvrdi i da se regularnost izbora uvek može dovesti u pitanje jer dolaze ljudi "sa strane" koji dižu tenziju i unose nemir.

Tenzija, međutim, u Trnovcu juče po svemu sudeći nije ni bilo, jer nakon što su u jutarnjim satima uglavnom stariji stanovnici ovog mesta pokušali da glasaju, otišli su svojim domovima i svako se okrenuo svom poslu, pa je juče pre podne ovo mesto bilo potpuno prazno. Na ulicama se mogao sresti tek pokoji stariji čovek. Ispred jedne od džamija srećemo ljude koji pričaju o izborima. Oni su uglavnom ljuti na Ivicu Dačića i socijaliste, a od države očekuju pomoć. Smatraju da moraju imati svog predstavnika u Skupštini Srbije i da je uzalud "sprečavati sprovođenje izbora", kako oni doživljavaju trenutnu situaciju.

- Veliki pritisak i velike nameštaljke, narod to vidi. Na kraju niko neće da izađe na izbore, jer ovo nikud ne vodi. Ja sam otišao da glasam, ali nisu mi dali - kaže nam Jahir Redžepi.

Njegov prijatelj Ibraim Ameti slično misli i kaže da on nikada nije imao problema, da se druži sa Srbima, ali da im politika sama nameće probleme.

- Svi vidimo šta se dešava u ovom našem malom mestu. Proradio inat, pa to ti je. Meni nisu dali da glasam i šta ću, vratio sam se svojoj kući - priča Ameti.

Ostali odmahuju glavom, kažu da je sve oko izbora postalo degutantno i ne žele da komentarišu jer ih, kako tvrde, novinari uglavnom "zloupotrebe".

NEZADOVOLjNI Jahir Redžepi i Ibraim Ameti, Foto J. S.

Na samom biračkom mestu nema nikoga. Škola je zaključana i ništa ne ukazuje na to da je u ranim jutarnjim satima bilo uopšte pokušaja glasanja.

Dejan Menković, predsednik biračkog odbora, kaže za "Novosti" da glasanje u Velikom Trnovcu uopšte nije počelo, jer članovi biračkog odbora iz albanske koalicije nisu dozvolili predstavnicima srpskih stranaka da kontrolišu evidentiranje glasača u izvodu iz biračkog spiska, dok Albanci tvrde suprotno.

-U svakom slučaju, nismo se dogovorili, a od direktora škole došla je ta dojava o bombi, tako da je glasanje prekinuto, a da praktično nije ni počelo - kaže Menković.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu samo je konstatovala da glasanje za narodne poslanike u Velikom Trnovcu nije održano.

Inače, Upravni sud poništio je rezultate trećeg pokušaja glasanja u Velikom Trnovcu, od 27. maja, posle žalbe na regularnost partije Šaipa Kamberija, koja u ovoj reprizi nije prešla cenzus. Prethodno, izbori od 27. aprila osporeni su na zahtev SPS, kome su tada Albanci "uzeli" poslaničko mesto. Od 1.089 građana s pravom glasa, Koaliciji Albanaca neophodno je da osvoji nešto više od 600 glasova kako bi mogla da računa na učešće u novom skupštinskom sazivu. Da su izbori održani i da nije bilo primedaba, konačni rezultati mogli su da budu proglašeni u roku od 72 sata, a to bi značilo da bi Skupština Srbije mogla da bude formirana krajem jula. U ovom slučaju, konstituisanje se prolongira, pa samim tim i početak roka od 90 dana za izbor Vlade.

ODALOVIĆ SA ODBOROM

POSLE tenzija i verbalnih sukoba članova izborne komisije, u Veliki Trnovac je stigao funkcioner SPS Veljko Odalović, koji je razgovarao sa članovima biračkog odbora. Sastanak je bio zatvoren za javnost, ali je nakon toga stigla dojava o bombi, pa nije bilo mesta daljim polemikama.

Uhapšen jer je izazvao paniku

POLICIJA je juče popodne, uhapsila Z. K. iz Bujanovca zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo izazivanje panike i nereda. On je u četvrtak oko 9.40 telefonom pozvao OŠ "Muharem Kadriju" u Velikom Trnovcu i prijavio da je u njoj postavljena bomba. Pregledom je utvrđeno da je dojava lažna, a pripadnici MUP su počinioca ovog krivičnog dela brzo identifikovali i uhapsili. Z. K. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!