GRAD, PLJUSKOVI I GRMLJAVINA: Meteorolog Todorović otkriva kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Novosti online

08. 06. 2022. u 12:15

METEOROLOG Nedeljko Todorović rekao je za televiziju K1 da se do subote očekuje nestabilno vreme i blaži pad temperature i da će količina padavina koja se očekuje narednih dana biti značajna za poljoprivredu.

ГРАД, ПЉУСКОВИ И ГРМЉАВИНА: Метеоролог Тодоровић открива какво нас време очекује наредних дана

Novosti

- Narednih dana se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, jakim vetrom i količinom padavina većom od 20 mililitara za kratko vreme. Ipak, nebo nije potpuno zatvoreno, providi se sunce, ali će u Beogradu sigurno biti kratkotrajnih pljuskova i grmljavina. Sa ovim dolazi do manjeg pada temperature, danas i sutra će biti niže temperature nego prethodnih dana. Biće pljuskova i grmljavina, a i pojave grada, što je uobičajeno za ovo doba godine. Moramo da budemo realni, potrebna je ta kiša. Od sledeće nedelje sledi jedan suvlji period, mnogo ređa pojava pljuskova, a do 15-16. juna bi temperatura opet mogla da bude oko 30 stepeni- rekao je Todorović.

Napomenuo je da će biti više padavine nego u maju mesecu jer je bio vrlo sušan mesec, a manjak je padavina još od februara.

- Treba da prizivamo kišu, makar i pljuskove, važno je za poljoprivredu. Do subote bi mogla da padne količina padavina za prvu pomoć, da površinski navlaži zemljište. Ipak sa nekim ekstremnim vremenskim prilikama nikad nismo sigurni- izjavio je on.

Meteorolog Nedeljko Todorović je objasnio i značenje meteoalarma

- Sada je na snazi narandžasti meteoalarm, koji se odnosi na količinu padavina i na različite pojave. Upozorenje je na opasne meteorološke pojave kada se prelazi na neki kriterijum. Potreban je oprez, količina padavina je nepredvidiva, tačna lokacija se vidi kada se oblaci tog tipa pojave - rekao je on.

Govoreći o narednom periodu i dolasku leta, meteorolog Todorović rekao je da će padavina biti malo ispod proseka i da će biti i ekstremno toplih dana.

- Leto će biti sa količinom padavina nešto manje od prosečnih. Biće malo manje vruće nego prošlog leta, biće natprosečno toplih dana, ali manje ekstremno toplih. Recimo prošle godine je bilo oko 19 dana sa temperaturom preko 35 stepeni, a prosek je pet. Ove godnine će biti manje od tih 19, ali više od pet- zaključio je Nedeljko Todorović.

BONUS VIDEO:

NEVREME U PLjEVLjIMA: Grad napravio veliku štetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024