BIĆE NADOKNADE ČASOVA: Ministar Ružić o situaciji u školama usled dojava o bombama

Novosti onlajn

18. 05. 2022. u 18:31

MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će određena nadoknada časova izgubljenih evakuacijom škola zbog višednevnih lažnih dojava o bombama biti potrebna, a da je na direktorima škola da odluče po kom modelu će to biti.

БИЋЕ НАДОКНАДЕ ЧАСОВА: Министар Ружић о ситуацији у школама услед дојава о бомбама

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Da li će biti sažimanje gradiva, da li će biti produženje nastave, dodavanje nekog sedmog ili osmog časa, ili radna subota, ali osnovni cilj u ovom trenutku je da na regularan način privedemo godinu kraju - rekao je Ružić u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine.

Kazao je da bi bio "najsrećniji čovek na svetu" ukoliko bi oni koji stoje iza dojava o bombama zaista bili procesuirani i kažnjeni, uz ocenu da te dojave, osim izazivanja opšte opasnosti, predstavljaju i pretnju terorizmom.

On je ocenio je da iza svih dojava stoji politika, ističući da je "dovoljno dugo u politici da ne zna šta bi drugo moglo da bude", ističući da po njegovom, ali i mišljenju svih relevantnih faktora, deca ne stoje iza dojava.

- Ovo nismo imali kao situaciju pre nego što je došlo do rusko-ukrajinskog sukoba, ovakva situacija sa školama dogodila se, doduše samo jednog dana u Crnoj Gori, slična situacija se događa i u Mađarskoj i u Turskoj - naveo je Ružić.

Od ukupno oko 280 škola u Beogradu, Ružić je rekao da je dojava stigla u 186, a da su do sada pregledane 164 škole i objasnio da postupak pregledanja mora da se ponovi ukoliko škola dobije novu dojavu.

- Ekipe su i dalje na terenu, podaci se menjaju iz sata u sat. Najvažnije je da je u svim školama u kojima je obavljen pregled ustanovljeno da nije bilo bombi - kazao je ministar i istakao da svaka škola ima plan evakuacije i da ne postoji razlog za paniku.

Ružić je naglasio je da nije problem organizovati nastavu onlajn ukoliko škola nije pregledana, posebno sa iskustvom od dve i po godine, ali da je problem što se bliži kraj školske godine.

- Za decu je opterećenje da smo mi u 34. radnoj nedelji, da je ostalo nepunih mesec dana do kraja i sada se popravljaju i zaključuju ocene, a zaključivanje i odgovaranje može da se izvede isključivo u školskim objektima - naveo je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA NEDELJU 3. JUL: Sunčano, temperatura do 36 stepeni, od srede - pljuskovi