NAJTRAŽENIJI JAPANSKI, KOREJSKI I NORVEŠKI JEZIK: Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola u toku

A. VOJINOVIĆ

15. 05. 2022. u 07:00

NADARENI đaci osnovih škola u Srbiji u subotu su polagali prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Mali maturanti testove su u subotu polagali iz nekoliko predmeta - srpskog, biologije, hemije i opšte kulture.

НАЈТРАЖЕНИЈИ ЈАПАНСКИ, КОРЕЈСКИ И НОРВЕШКИ ЈЕЗИК: Пријемни испити за специјализована одељења гимназија и уметничких школа у току

Veliko interesovanje za Filološku gimnaziju / Foto Z. Jovanović

Učenici koji konkurišu za posebna odeljenja za umetničke profile u petak su prvi otvorili upisnu trku testom iz crtanja, dok su u subotu pokazali znanja iz slikanja, a u nedelju ih čeka test iz vajanja. Đaci sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti radili su test iz opšte kulture.

Svršeni osnovci koji žele da upišu neki od stranih jezika u prestoničkoj Filološkoj gimnaziji u subotu su polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, dok ih u nedelju čekaju pitanja iz stranog jezika. Dvorište u ovoj srednjoj školi "vrvelo" je od kanditata koji su zajedno sa roditeljima došli na polaganje. Dežurni profesori i volonteri pažljivo su prozivali i raspoređivali kandidate do učionica gde će raditi zadati test. Nervoze kod osmaka je, kako su nam ispričali, bilo, ali ne toliko da ih omete pred važno polaganje.

- Oduvek sam hteo da upišem Filološku gimnaziju - priča Petar S. - Imam tremu, ali nadam se da će sve biti u redu. Pripremao sam se oko četiri meseca za testove. Učio sam sam, nisam išao na neke privatne časove. Drugi dan polažem engleski, a ako položim prijemni, voleo bih da upišem norveški jezik.

Podršku su budućim đacima pružili i sadašnji učenici Filološke gimnazije.

- Došle smo da pomognemo našoj drugarici - kažu nam učenice prve godine Filološke gimnazije. - Velika je konkurencija svake godine, jer našu školu upisuju uglavnom odlični đaci. Primetili smo da najveće interesovanje vlada za japanski i norveški jezik, a sada i za korejski. Đaci koji žele da upišu ruski, nemački, francuski, polažu ove strane jezike, a oni koje žele neke druge, rade test iz engleskog, pa posle jezik koji su upisali uče od početka.

Na klupicama u dvorištu gimnazije bilo je puno roditelja koji su sa nestrpljenjem ispraćali svoju decu na polaganje. Kako nam je rekla jedna od majki, njena ćerka je, za razliku od nje, bila opuštena i bez brige se uhvatila ukoštac sa pitanjima iz srpskog jezika.

Prijemni ispiti nastavljaju se sledeće nedelje, od 20. do 22. maja, i to za kandidate u muzičkim i baletskim školama, kao i za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, matematiku, fiziku, istoriju, geografiju i dvojezičku nastavu. Podnošenje dokumentacije za upis u specijalizovana sportska odeljenja gimnazija je 21. i 23. maja.

Učenici koji polažu prijemne ispite za specijalizovana odeljenja polažu i završni ispit, koji će biti održan 27, 28. i 29. juna. Preliminarni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni od 16. do 24. maja, a u tom periodu je i podnošenje i rešavanje prigovora učenika. Konačni rezultati biće objavljivani od 17. do 25. maja.

DOZVOLjENI PRIBOR I FLAŠICA VODE

SVI kandidati su obavezni da na polaganje prijemnog ispita ponesu važeći dokument sa slikom (đačku knjižicu, ličnu kartu ili pasoš). Na prijemni ispit je dozvoljeno uneti neophodan pribor (običnu olovku, gumicu, rezač, hemijsku olovku koja se ne briše) i flašicu vode. Telefoni i drugi elektronski uređaji moraju biti potpuno isključeni i predaju se dežurnom nastavniku pre početka polaganja prijemnog ispita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!