MNOGI DOSTIGLI 200 BODOVA: Evo koliko je učenika položilo prijemne ispite za upis u specijalizovana odeljenja i gimnazije za talente

Lj. BEGENIŠIĆ

20. 05. 2021. u 08:35

OSMACI koji su se prijavili za specijalizovane gimnazije i odeljenja pokazali su na prijemnom ispitu da su zaista talentovani za oblast kojom žele da se bave u budućnosti.

МНОГИ ДОСТИГЛИ 200 БОДОВА: Ево колико је ученика положило пријемне испите за упис у специјализована одељења и гимназије за таленте

Foto: Z. Jovanović

Tako su pojedini učenici nadareni za informacione tehnologije osvojili svih 240 poena što je maksimalan broj, a mnogi su s lakoćom "prešišali" 220 bodova. Dobro znanje pokazali su i nadareni za hemiju i biologiju, kao i mladi umetnici koji će se školovati u scensko-audiovizuelnim odeljenjima u Filološkoj gimnaziji u Beogradu. Prijemne ispite položilo je 6.228 učenika, odnosno 89,5 odsto onih koji su polagali.

- Od 246 kandidata, položilo je njih 225 i to sa znatno više od potrebnih 120 poena - kaže nam Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije u kojoj su prijemni polagali učenici koji će pohađati IT odeljenja u Trećoj, Dvanaestoj i Gimnaziji "Sveti Sava". Prva beogradska gimnazija ima jedno IT odeljenje od 20 učenika, a upisaće ga, kako kaže Andrejić, deca koja su osvojila više od 220 poena.

U Filološkoj gimnaziji, za scensko-audiovizuelno odeljenje prijavilo se 70 osmaka, prijemni je polagalo njih 52, ispit je položilo 45.

VEĆINA BILA USPEŠNA

PREMA podacima Ministarstva prosvete, od 1.011 kandidata za srednje muzičke škole, prijemni je položilo 950. Za odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost dovoljno bodova ima 163 učenika, odnosno 92,6 odsto, za fiziku 72 đaka, što je 92 odsto, a za dvojezična odeljenja prijemni ispit je položilo 616 đaka ili 91,9 odsto kandidata.

- Imamo jedno scensko-audiovizuelno odeljenje u koje se upisuje 20 učenika, a položilo je 45. Zbog toga sam uputila dopis Ministarstvu prosvete da nam se odobri još jedno - kaže za "Novosti" Dragana Ćećez Iljukić, direktorka Filološke gimnazije i napominje da je prošle godine bila slična situacija, pa je Ministarstvo odobrilo formiranje još jednog odeljenja. Naša sagovornica dodaje da su deca koja su konkurisala veoma dobro uradila prijemni ispit. Ova gimnazija ima i sedam filoloških odeljenja sa po 24 učenika i sva će biti popunjena.

Svi ovi učenici će, sa ostatkom generacije, morati da polažu i završni ispit 23, 24. i 25. juna. Tek nakon toga popunjavaće liste želja i upisivati se u srednje škole.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)