Naši mladi naučnici rade na stvaranju prenosive laboratorije

Promo

02. 05. 2022. u 10:00

Perun lab razvija svoj inovativni uređaj u okviru startap akceleratora Univerzum koji zajedno realizuju kompanija Mozzart i Univerzitet u Beogradu

Наши млади научници раде на стварању преносиве лабораторије

Foto: Promo

U jeku koronavirusa mladi naučnici iz Srbije su završili prototip autnonomne prenosive laboratorijske mašine uz pomoć koje se radi laboratorijska tehnika amplifikacije specifičnih segmenata DNK, sada javnosti poznata kao PCR metoda. Ideju su od decembra 2018. godine razvijali studenti Biološkog fakulteta.

- Naš fakultet nema zgradu više od dvadeset godina, pa nismo imali dovoljno kontakta sa laboratorijskim uređajima. Tada smo kolega Marko Marković i ja odlučili da napravimo jedan DIY, odnosno „uradi sam“ PCR uređaj koji bi radio na 12V zbog bezbednosti studenata - počinje razgovor Petar Omrčen iz Perun lab-a. - Prošli su januarski i februarski ispitni rokovi i na proleće 2019. godine smo završili naš prvi uređaj. Tada smo dobili zanimljivu preporuku od forenzičara koji radi na našem fakultetu. Naime, on nam je rekao da postoji potreba za prenosivim laboratorijskim uređajima i da smo mi na pravom putu da ih napravimo. Samo je bilo potrebno da osmislimo kako će raditi na baterije. Mi smo ovo shvatili kao izazov, 2020. smo završili i testirali naš prototip koji je pokazao bolje rezultate od očekivanih.

Oni su svoj prenosivi, autonomni uređaj za umnožavanje DNK nazvali Amplife. Uređaj se može koristiti za PCR metodu, sada svima poznatu zbog pandemije koja je zadesila svet.

- PCR metoda je jedna od ključnih metoda u biološkim naukama koja ima veoma široku primenu. Kako bih približio značaj metode često koristim analogiju da je PCR za biološke nauke isto što i šrafciger za majstore - objašnjava naš sagovornik.

Najveći adut uređaja Amplife jeste to što je prenosan i autonoman. Na taj način, on korisniku daje mogućnost da umnožava DNK i van laboratorije, bez upotrebe drugih uređaja što do sada komercijalni uređaji nisu mogli da pruže. Zahvaljujući Amplife-u, korisnik neće morati da brine o čuvanju, degradaciji i transportu uzorka i ono što je najvažnije, neće morati da brine o kvalitetu rezultata.

- Naš tim se sastoji od pet članova. Marko i ja smo biolozi, mi smo zaduženi za aspekt uređaja koji se odnosi na samu sposobnost umnožavanja DNK kao i na njegovo testiranje. Raša je naš elektrotehničar, on je zaslužan za elektroniku koja uređaju daje život. Milan je softverski inženjer i njegovo je da se postara da uređaj radi to što treba da radi na najefikasniji način. I došli smo do Borisa, industrijskog dizajnera koji se pobrinuo da uređaj bude što kompaktniji i lakši za svakodnevnu upotrebu kao i da bude lep na oko - kaže Petar.

Foto: Promo

Značaj njihovog rada i ovog uređaja prepoznao je stručni tim startap akceleratora Univerzum koji su pokrenuli Univerzitet u Beogradu i kompanija Mozzart.

- Učešće u startap akceleratoru Univerzum nam znači mnogo, pre svega zato što je ovo jedan od retkih programa u našoj zemlji koji je tu da stvarno pomogne startap zajednici. Već duže vreme smo u tom svetu i mislimo da je kranje vreme da se dese ovakve pozitivne promene i kod nas. Naša očekivanja od programa su sticanje novih znanja i konekcija koje će nam pomoći u našem daljem razvoju kao i pružanje podrške i širenje startap zajednice Srbije - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Mladi trebaju da se motivišu da budu inovativni, da smišljaju nova i bolja rešenja za postojeće probleme i da nauče da veruju u sebe i svoje snove. Za to im je neophodna i prava podrška kao i uslovi da njihove ideje vide svetlost dana, a mi mislimo da takve uslove pruža akcelerator Univerzum. Na kraju, to je jedan i od načina da se mladi zadrže u ovoj zemlji, jer smo mi ti koji ovu zemlju treba da vode u bolju budućnost.

NAGRADE NA MEĐUNARODNIM TAKMIČENjIMA

Perun lab je do sada dobio i grant preko Centra za transfer tehnologije što im je omogućilo da razviju finalnu verziju uređaja. Ideje su predstavljali na dosta takmičenja, ali su najveće uspehe ostvarili na dva međunarodna takmičenja - Danube Cup 2021 i University Startup World Cup-u 2021.

Na prvom takmičenju inovativnih ideja Univerziteta koji se nalaze u gradovima kroz koje protiče Dunav (Nemačka, Austrija, Mađarska i Srbija), Perun lab je zauzeo prvo mesto. Treće mesto u grupi healthcare dobili su na drugom takmičenju gde su učesnici bili iz svih zemalja sveta.

- Tržište laboratorijskih uređenja koje mi targetiramo je veoma specifično. Iako je po broju potrošača tržište veoma usko, njegova vrednost je dosta velika i iz godine u godinu pokazuje trend rasta. Amplife planiramo da plasiramo prvo u Evropi, zato što nam je ona najbliža i samim tim najdostupnija. Međutim, ne planiramo da se zadovoljimo samo Evropom, već da se naš proizvod plasira širom sveta i postane sastavni deo svake laboratorije - objašnjava Petar Omrčen i dodaje da je njihov sledeći korak završavanje finalne verzije Amplife-a kao i njegovo testiranje u realnim uslovima.

- Radimo i na međunarodnoj patentnoj zaštiti našeg uređaja kao i na traganju pravog investitora kako bi smo stvarno mogli da se lansiramo među zvezde! - zaključuje Omrčen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri