I POLICIJA ČUVA VAZDUH, VODU I ZEMLJU: "Novosti" u novoosnovanoj jedinici MUP-a za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine

S. VIDAČKOVIĆ

26. 04. 2022. u 08:00

SVI koji udare na prirodu Srbije, bilo da uništavaju zaštićene biljke, zlostavljaju domaće i divlje životinje, nezakonito seku šume, ilegalno budu u lovu i ribolovu, bogate se upravljajući opasnim ili neopasnim otpadom i materijama, ili na bilo koji način ugrožavaju našu zemlju, vodu i vazduh - biće pod lupom Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP.

И ПОЛИЦИЈА ЧУВА ВАЗДУХ, ВОДУ И ЗЕМЉУ: Новости у новооснованој јединици МУП-а за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине

Živica Munćan, načelnik nove jedinice MUP / Foto D. Milovanović

Ova jedinica osnovana je krajem februara kako bi se ekološki kriminal detaljnije pratio i sankcionisao. Kako nam je rekao Živica Munćan, potpukovnik policije i načelnik ove jedinice, ekološki kriminal je u intenzivnom razvoju, što je direktna posledica društvenog i ekonomskog napretka u poslednja pola veka.

- Javna potrošnja i društvo podigli su se na viši nivo, te u skladu s tim treba ispratiti i samo očuvanje životne sredine - objašnjava, za "Novosti", načelnik Munćan. - Nije u pitanju alarmantna situacija kod nas, pa da ekologijom mora da se bavi policija. To je normalan tok svuda u Evropi i svetu, gde policijske jedinice postupaju u ovim oblastima. Policija je i dosad postupala u krivičnim delima protiv zaštite životne sredine, to je radila Uprava kriminalističke policije. Uzimajući u obzir složenost ekološkog kriminala, cilj je da se zajedničkim naporima postupanje po ovoj liniji rada podigne na viši nivo, ali da se akcenat stavi na proaktivan rad, prevenciju, podizanje javne i institucionalne svesti. To je bila ideja MUP za formiranje naše jedinice.

Munćan kaže da je ekološki kriminal jedan od najunosnijih nelegalnih poslova, teško se otkriva jer se često dešava da nema žrtve, odnosno oštećenog ko bi to prijavio.

- Visok profit u tim delima je veoma primamljiv za potencijalne izvršioce krivičnog dela. To su najčešće seča šuma i upravljanje otpadom. Ali, neretko se dešava da krivična dela ekološkog kriminala imaju odloženo dejstvo, odnosno štetnu posledicu. Na primer, ako imate pustošenje šuma, neko će to da vidi i prijavi. Međutim, ako je u pitanju neki vid zagađenja životne sredine, to se možda neće videti odmah, nego tek posle nekoliko dana, meseci ili čak godina. Što više vremena prolazi, sve teže je dokazivo.

Inspektori za suzbijanje ekološkog kriminala biće u svakom većem gradu u Srbiji, odnosno policijskoj upravi. Policijski službenici će se i po ovim krivičnim delima odnositi kao i prema svakom drugom krivičnom delu, u skladu sa zakonima i u saradnji sa nadležnim tužilaštvima.

Trenutno se rade analize kako bi se utvrdile koje su to kritične tačke u Srbiji kada je u pitanju ekološki kriminal. Od velike pomoći biće i građani.

- Oni su od krucijalnog značaja, saradnja sa građanima je veoma važna, jer ekologija je stvar cele zajednice i svi moramo zajedno da se borimo kako bi naše okruženje bilo održivo - ističe naš sagovornik. - Što se tiče sankcija, one su propisane krivičnim zakonikom, te su u skladu sa počinjenim delom predviđene novčane i zatvorske kazne. Mislim da je Srbija čvrsto rešila da se uhvati ukoštac sa ekološkim kriminalom, zajedničkom saradnjom policije, ministarstava, sudova, tužilaštva, ali i građana.

PRIORITET SVUDA U EVROPI

- Mi smo dosad imali zapažene rezultate u suzbijanju ovog vida kriminala. Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina formirana je posebna jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine i uveren sam da će naša dalja borba dati još bolje i veće rezultate - istakao je Munćan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice