ZA GAŠENJE KOTLARNICA 55 MILIONA: Projekti iz oblasti Zaštite životne sredine trebalo bi da donesu čistiji vazduh i zdraviju sredinu

G. N.

31. 03. 2022. u 07:00

U OPŠTINAMA Rakovica, Savski venac, Zvezdara i Voždovac, stvoreni su uslovi da se ugasi veći broj kotlarnica. Za šest projekata iz oblasti zaštite životne sredine, koji ovo podrazumevaju, izdvojeno je 55 miliona dinara.

ЗА ГАШЕЊЕ КОТЛАРНИЦА 55 МИЛИОНА: Пројекти из области Заштите животне средине требало би да донесу чистији ваздух и здравију средину

Vazduh u prestonici je često zagađen, Foto N. Skenderija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, gradska resorna sekretarka Ivana Vilotijević, kao i predsednici gradskih opština Rakovica, Savski venac, Zvezdara i Voždovac, nedavno su potpisali ugovore o realizaciji projekata. Kako je rekao Vesić, Grad Beograd na ovaj način daje doprinos daljem smanjenju zagađenja vazduha.

- To je nastavak gašenja kotlarnica u prestonici, nezavisno od resornog ministarstva, i prelazak na goriva koja su ekološki prihvatljiva - naveo je Vesić. - U SC "Tašmajdan" ugašena je kotlarnica na mazut, biće ugašena i u Hali "Pionir", kao i kotlarnica u Ulici 27. marta.

Kada je reč o ozelenjavanju, Vesić je istakao da Beograd ima 30 odsto teritorije pod zelenim površinama i 16 odsto pod drvoredima. U poslednjih deset godina zasađeno je nekoliko hiljada drvorednih stabala na površini većoj od 1.000 hektara. Plan je, prema njegovim rečima, da se do 2026. godine procenat ozelenjavanja poveća za dva odsto.

Foto N. Živanović

Ministarka Vujović je istakla da potpisivanje ugovora predstavlja izuzetan primer saradnje resornog ministarstva i Grada. Ona je precizirala da će biti zamenjeni kotlovi u nekoliko javnih objekata u gradu, ali i individualna ložišta građana, kada je reč o opštini Zvezdara, koja će biti subvencionisana.

- Naše ministarstvo je za ovu godinu opredelilo više od 350 miliona dinara u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u nekoliko beogradskih opština - rekla je ministarka Vujović.

AUTOBUSI NA PRIRODNI GAS

GRAD Beograd je samo ove godine kupio 100 autobusa na prirodni gas. Upravo smo kupili i autobuse na gas za prevoz dece, kao i 10 električnih autobusa za gradski prevoz. Kada dodamo početak izgradnje metroa i širenje linija BG voza, jasno je da smo u Gradu opredeljeni da izbacimo goriva koja nisu ekološki prihvatljiva i da tako doprinesemo očuvanju životne sredine i kvalitetnijem vazduhu - rekao je Goran Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)