U SUSRET KONFERENCIJI STOKHOLM+50: Vujović otvorila prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini

Novosti online

13. 04. 2022. u 17:00

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini, u okviru priprema Srbije za učešće na globalnoj konferenciji planiranoj za jun ove godine, “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”.

У СУСРЕТ КОНФЕРЕНЦИЈИ СТОКХОЛМ+50: Вујовић отворила прве Националне консултације о животној средини

Foto: Ministarstvo

Na prvim konsultacijama koje organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske, učestvovalo je više od 150 predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i akademske zajednice.

Ministarka Vujović je istakla da je Srbija posvećena ispunjenju globalnih ciljeva održivog razvoja, a zaštita životne sredine je jedan od prioriteta.

- Otvaranje Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene jasan je signal da je u ovoj oblasti u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak. Od 2014. godine usvojeno je 23 zakona i 200 podzakonskih akata, a trenutno je pripremljeno još pet zakona iz resora zaštite životne sredine. Ministarstvo koje vodim je izradilo i Predlog strategije niskougljeničnog razvoja, kao i Predlog nacionalno utvrđenog doprinosa smanjenju emisija GHG koji je dat drugim ministarstvima na saglasnost, a pre svega Ministarstvu rudarstva i energetike. U borbi sa ovim izazovima današnjice, važnu ulogu ima regionalna saradnja, posebno u ispunjenju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan. Niz konsultacija koje smo danas pokrenuli od velikog je značaja, jer ćemo na taj način, uz učešće svih zainteresovanih strana, sagledati najvažnije ekološke probleme i pripremiti predloge za nacionalni izveštaj koji ćemo predstaviti na konferenciji u Stokholmu. Za nas je jednako važna saradnja na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, jer samo na taj način možemo da dođemo do adekvatnih rešenja koja su važna za održiv razvoj – rekla je Vujović.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David ističe da je Srbija izabrana kao jedna od 59 zemalja u kojima Vlada Švedske podržava konsultativni proces uoči sastanka u Stokholmu u junu.

- Nacionalne konsultacije su važna prilika za dijalog različitih aktera u srpskom društvu o ključnim prioritetima akcije za zaštitu životne sredine između. Zaključci ovih konsultacija će biti predstavljeni na sastanku Stokholm+50 u junu. Veoma sam srećna što angažovanje za zaštitu životne sredine u srpskom društvu raste, kao i u Evropi i širom sveta - izjavila je ambasadorka Ben David.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je zabrinjavajuće videti da svet ni posle 50 godina nije napravio dovoljan pomak ka zaštiti životne sredine i sprečavanju promene klime.

- Ove nacionalne konsultacije pomažu u sagledavanju ključnih ekoloških izazova, kao i toga šta Srbija treba da preduzme da bi smanjila zagađenje životne sredine, očuvala biodiverzitet, i adekvatno odgovorila na izazove klimatskih promena. Zato okupljamo predstavnike svih segmenata društva, uključujući mlade, kako bi svi bili jednako uključeni u davanje preporuka - rekla je Pikap.

Da je potrebna udružena akcija države, akademske zajednice, međunarodnih partnera, privrede i drugih, ističe i specijalna savetnica predsednice Vlade Slavica Đukić Dejanović. Prema njenim rečima, ciljevi održivog razvoja se zapravo odnose na unapređenje kvaliteta života običnog čoveka - smanjenje siromaštva, jačanje institucija, podizanje ekonomije, unapređenje stanja životne sredine itd.

Na događaju je predstavljena i onlajn digitalna platforma „SparkBlue“, putem koje će zainteresovani aktivno uključe u proces nacionalnih konsultacija kako bi dali svoj doprinos, pratili tok dijaloga i ostvarene rezultate u vidu preporuka za dalje korake u unapređenju životne sredine u Srbiji. Na osnovu ključnih nalaza i preporuka Nacionalnih konsultacija, UNDP će podržati pripremu nacionalnog izveštaja koji će delegacija Srbije predstaviti na globalnoj konferenciji u Stokholmu.

Konferencija “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, okupiće 2. i 3. juna 2022. godine u glavnom gradu Švedske 59 država sveta, uključujući i Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača