BLAGO KRALJA MILUTINA: Potraga za zlatom u srpskom selu traje 50 godina

Novosti online

25. 04. 2022. u 11:53

SELO Štava na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom sve je privlačnije turistima, ali i tragačima za „zakopanim zlatom“ kralja Milutina koji je ovde imao svoje dvore.

БЛАГО КРАЉА МИЛУТИНА: Потрага за златом у српском селу траје 50 година

Foto: Uprava carina

Milisav Tomić iz sela Štava kaže da je budakom prokopao brda i doline, mesta pokraj rudnika i reka kako bi našao zlato. Kao dete slušao je priče kako ga ovde u izobilju ima.

-Već 50 godina kako kopam zlato nigde nisam iskopao. Kažu da ga ima po brdima, ali treba ga naći, rekao je Milisav Tomić iz sela Štava.

Njegove komšije nerado govore o kopačima zlata, ali veruju narodnom predanju po kome napuštena rudarska okna kriju blago kralja Milutina i zlatnu žicu.

-Čuli smo da ima zlata i povremeno viđamo neke ljude koji dolaze. Pre par godina iz onog brda je išao neki žuti potok. Dolazili su neki i ispitivali, pretpostavljali su da je to neki deo zlata, rekao je Vukašin Miletić iz sela Štava.

Na ovom području otkriveni su tragovi 215 topionica u kojima se topila ruda gvožđa, olova, srebra i zlata.

-Ovde je bilo raznih ruda, moguće je i zlatne rude, o čemu svedoče danas toponimi, kao što su Zlatna čuka ili Zlatna reka koje možemo naći u okolini Lukovske banje koji sasvim sigurno svedoče o jakom rudarstvu u prošlosti, istakao je Milan Savić, arheolog.

Ovaj kraj procvat je doživeo za vreme vladavine kralja Milutina, koji je u obližnjoj Lukovskoj banji imao letnjikovac, a u Štavi crkvu.

Od Kuršumlije preko Kopaonika, a dalje do mora prolazio je glavni trgovački put koji je spajao istok i zapad, prenosi RTS.

Ljudi ovde sada žive uglavnom od poljoprivrede, ali šansu vide i u turizmu, jer se nadaju da će iskoristiti blagodeti koje im priroda daruje uz bogato istorijsko nasleđe.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - FIGURINA STARA 7.000 GODINA: Nakon restauracije predstavljena je u Domu kulture u Aleksandrovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024