NACISTIČKI PIR U PANČEVU PREDSTAVLJEN KAO VEŠANJE U RUSIJI: Istoričar Milan Radanović otkrio potresnu fotografiju na internet aukciji

Novosti online

23. 04. 2022. u 16:05

ISTORIČAR i istraživač Milan Radanović objavio je na svom tviter nalogu zanimljivo i potresno svedočanstvo o zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Pančeva.

НАЦИСТИЧКИ ПИР У ПАНЧЕВУ ПРЕДСТАВЉЕН КАО ВЕШАЊЕ У РУСИЈИ: Историчар Милан Радановић открио потресну фотографију на интернет аукцији

Foto: Jutjub/Alley Cat

Kako je Radanović skrenuo pažnju, jedna fotografija nacističke odmazde nad civilima je nedavno prodata na internet aukciji, ali je pogrešno predstavljena kao vešanje partizana u Rusiji. Za fotografiju je plaćeno, kako navodi istoričar, "nerealnih 230 evra".

Radanović ističe i da je na fotografijama prepoznao pančevačkog nacistu Hermana Bruma, koji je na pančevačkom pravoslavnom groblju dobrovoljno izvršio vešanje svojih 18 sugrađana.

- Sačuvan je velik broj fotografija ovog zločina. Sačuvane su fotografije sa insceniranog suđenja, zatim fotografije sprovođenja žrtava prema stratištu, kao i fotografije egzekucije, kako vešanja na groblju, tako i streljanja uz grobljanski zid na Novoseljanskom putu - napisao je Radanović na tviteru.

Istoričar je istakao i da su osim vešanja 18 građana Pančeva, nacisti tog dana streljali i 14 civila, a prethodnog dana streljali četvoricu. Kako on navodi, autor ovih strašnih fotografija je vojni fotograf Gerhard Gronefeld, asistent zvaničnog fotografa nacističke partije, Hajnriha Hofmana.

- Ono što ovaj zločin čini najbolje dokumentovanim zločinom u Jugoslaviji 1941-1945. jeste postojanje filmskog zapisa o tom događaju. Pre 25 godina obznanjeno je postojanje filma koji je načinio nemački vojni kamerman Gotfrid Kasel. Kasel je decenijama u privatnoj arhivi čuvao ovaj filmski zapis. Pred kraj života odlučio je da obznani postojanje ovog filma i činjenicu da je upravo on snimio ovaj zločin, što ga je na određen način stavilo u poziciju saučesnika. Film je snimljen u kolor tehnici. Tek gledanjem ovog kratkog filmskog zapisa stičemo potpuniji dojam o ovom događaju. Najupečatljiviji delovi filma odnose se upravo na vešanje koje je izvršio lokalni nacista Herman Brum - napisao je Radanović na tviteru.

Istoričar je zaključio da će se zahvaljujući internetu i nemačkim trgovcima ovakve fotografije i dalje pojavljivati.

BONUS VIDEO: UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO - Otvorena multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!