LAŽNIM BOMBAMA VODE SPECIJALNI RAT: Ministar Vulin upozorava na pozadinu uznemirujućih dojava o eksplozivnim napravama

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

20. 04. 2022. u 10:00

PROTIV Srbije se vodi hibridni rat zbog toga što imamo samostalnu politiku i zato što nismo i nećemo da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. Na ovaj način nas kažnjavaju. Imamo saznanja ko stoji iza ovih napada, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom pritisaka preko lažnih dojava o podmetnutim bombama u tržnim centrima, avionima i na Aerodromu "Nikola Tesla", koje su učestale od početka rata u Ukrajini.

ЛАЖНИМ БОМБАМА ВОДЕ СПЕЦИЈАЛНИ РАТ: Министар Вулин упозорава на позадину узнемирујућих дојава о експлозивним направама

Evakuacija iz tržnog centra u Nišu / Foto J. Ćosin

Ministar je naglasio da je reč o čistom ekonomskom napadu, a da su poslednji "falš" alarmi o podmetanju eksplozivnih naprava, u ponedeljak u beogradskim tržnim centrima "Galerija", "Rajićeva" i "Merkator", kao i niškom "Delta planetu" stigli s teritorije Švajcarske, sa mejla servisa Protonmail, sa kog su prethodno stizale i "Er Srbiji" i aerodromu.

- Kad zatvorite tržni centar, dok sve ne proverite, dok ne vratite ljude, vi ste u potpunosti izgubili dan. Niko neće kupovati u tom tržnom centru, izbegavaće da ode tamo. Pravi se ozbiljna ekonomska šteta. To je ekonomski rat koji se vodi protiv nas - kaže ministar i dodaje da MUP mora da reaguje na svaku dojavu.

On je istakao da se rat lažnim dojavama vodi i sa teritorije EU i sa teritorije Ukrajine.

- To su zemlje koje se koriste za hibridne napade na našu zemlju. Imamo saznanja ko stoji iza ovih napada, nešto možemo, nešto ne možemo da dokažemo. Obratili smo se tim zemljama, obratili smo se međunarodnoj zajednici da nam pomognu i da nam oni kažu o stvarima koje dolaze sa njihove teritorije.

Takođe je najavio da će policija ubuduće vršiti preglede tržnih centara pre nego što se otvore.

- Ako budete videli više policajaca u tržnim centrima, to nije zato što postoji neki problem, već zato što vodimo računa o vašoj bezbednosti - poručio je Vulin građanima i naglasio da je Srbija "u moru nestabilnosti ostrvo stabilnosti".

Bivši dekan fakulteta za bezbednost dr Radomir Milašinović saglasan je da je u pitanju hibridni, odnosno specijalan rat. Kako objašnjava, to je splet metoda kojima se realizuje politika sile, a da se izbegne oružani sukob.

- Time se podriva ekonomska osnova jedne zemlje. U hibridni rat spada i subverzivna propaganda, širenje laži i poluistina da bi se stvorilo željeno javno mnjenje, tu spadaju i špijunaža i ostale metode, sve do pretnje silom. Cilj je da se umanji ili spreči komunikacija između Srbije i Rusije i kazni Srbija jer nije pokazala dovoljno jasan stav prema Moskvi, kakav se od nje očekivao. Mi jesmo osudili rusku intervenciju u Ukrajini i glasali smo za njeno isključenje iz Odbora UN za ljudska prava, ali nismo joj uveli ekonomske sankcije, pre svega zbog sopstvenih interesa - kaže Milašinović.

On dodaje da su sve zemlje prinuđene na različite političke akrobacije, jer nijedna nije sasvim suverena, što se najbolje vidi iz aktuelnog ponašanja evropskih zemalja. Politiku, dodaje, diktira Amerika. Milašinović očekuje da se u akciju otkrivanja počinilaca, odnosno lažnih dojavljivača, uključe Interpol, Europol i zemlje sa čijih teritorija su došle te dojave, jer ove aktivnosti spadaju u arsenal terorističkih akata.

DOJAVA I ZA NOVI BEOGRAD

U POSLOVNOJ zgradi na Novom Beogradu, u kojoj se, između ostalog, nalazi i poslovnica "Er Srbije", juče je prijavljeno da je postavljena bomba, a dojava je bila lažna. Dojava je primljena oko 14 sati, a pregledom je utvrđeno da bombe nije bilo.

Početkom aprila primljena je i lažna prijava o postavljenoj bombi u poslovnici "Er Srbije" na Bulevaru kralja Aleksandra, a avioni srpske aviokompanije česta su meta takvih dojava na letovima ka Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu