PRETNJE ISPRAZNILE ŠKOLE: Serija lažnih dojava o bombama - hibridni rat ili realno ugrožena bezbednost

S. ĐOKIĆ

02. 04. 2022. u 08:38

CRNOGORSKU javnost juče su uznemirile dojave o navodno postavljenim bombama. Preteću poruku navodno potpisuje ekstremistička organizacija "Muška država", čiji je osnivač Vladislav Pozdnjakov, a stigla je mejlom na nekoliko adresa.

ПРЕТЊЕ ИСПРАЗНИЛЕ ШКОЛЕ: Серија лажних дојава о бомбама - хибридни рат или реално угрожена безбедност

OŠ "Marko Miljanov" u Bijelom Polju, Foto M. Sekulović

Tako su se među primaocima našli Glavni grad, Vlada, MUP i bjelopoljska Osnovna škola "Marko Miljanov", zbog čega je oko 10 sati evakuisana. Evakusiane su i podgoričke škole "Radojica Perović" i "21. maj", ali ne na osnovu direktno upućenih pretnji, već zbog neposrednih saznanja o postojanju pretećeg mejla.

U pretećoj poruci se zahteva promena vlasti u Crnoj Gori i smena rukovodstva u Agenciji za nacionalnu bezbednost ili će u suprotnom, kako se navodi, "dići škole u vazduh".

- U kontaktu s MUP naložili smo direktorima škola da postupaju po preporukama službenika Ministarstva unutrašnjih poslova. Ukoliko oni nađu za neophodno da se prekinu časovi, prekinuće se - kazao je Dejan Cvijanović iz Ministarstva prosvete.

Inače, Uprava policije i tužilaštvo danima pokušavaju da otkriju ko stoji iza serije poziva, pretećih mejlova i da li je u pitanju hibridni, specijalni rat ili možda i realna pretnja po bezbednost stanovnika.

Vladislav Pozdnjakov, Foto Fejsbuk

Pozdnjakov je u jednom periodu boravio u Crnoj Gori, ali je MUP juče saopštio da, prema njihovim informacijama, više nije u zemlji. Pozdnjakova smo kontaktirali preko jedne društvene mreže. Tvrdi da nema veze sa jučerašnjim pretnjama. Crnoj Gori ne želi zlo i sve je to, kaže, delo njegovih neprijatelja.

- Ako crnogorski mediji ne prestanu da lažu u mom pravcu i ne prestanu da mi pripisuju ono što nisam uradio, moraću na sud! Ne radim više ništa. Odrastao sam i ne pravim detinjaste šale - kazao je Pozdnjakov.

I pored ovih reči, Pozdnjakova koji se danas, prema njegovim tvrdnjama nalazi u Podgorici, istražitelji ne isključuju kao osumnjičenog.

Hitna sednica

- Opšte rasulo i ćutanje u bezbednosnom sektoru, obavezuju me da hitno zakažem sednicu Odbora za bezbednost, a povodom dojava o postavljenim bombama u crnogorskim gradovima - napisao je Milan Knežević, jedan od lidera DF i predsednik Odbora za bezbednost, na svom tviter-nalogu.

REAGOVANjA SNP I DPS

POVODOM incidenta reagovale su SNP I DPS. IZ SNP pozvali su nadležne institucije da učine sve kako bi se pronašli i procesuirali oni koji su uzbunili crnogorsku javnost i poručili da su deca nešto najsvetije i najvrednije i da se ne sme dozvoliti da se preko njihovih leđa prelamaju bilo kakvi događaji unutrašnjeg ili međunarodnog karaktera. Po mišljenju Predraga Boškovića iz DPS, aktuelni događaji su posledica rasula u sektoru bezbednosti, sa posebnim akcentom na Agenciju za nacionalnu bezbednost i Dejana Vukšića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)