"BUVLJAK" GASE KORONA I KASE: Čuvena robna pijaca u Subotici, najveća u zemlji, čeka fiskalizaciju i njene posledice

Jelena Lemajić

10. 04. 2022. u 13:00

GOTOVO da nema čoveka u našoj zemlji koji nije čuo ili pazario na buvljaku u Subotici, koji je više od tri decenije važio za najveću robnu pijacu u Srbiji u kojoj se može naći sve, od igle do lokomotive.

БУВЉАК ГАСЕ КОРОНА И КАСЕ: Чувена робна пијаца у Суботици, највећа у земљи, чека фискализацију и њене последице

Više od polovine od 1.500 tezgi zatvoreno, Foto J. Lemajić

Preživeo je "Buvljak" hiperinflaciju, ratove i bombardovanje, tranziciju, čak i pandemiju, a da li će i najavljenu fiskalizaciju?

Nastao na "temeljima" stareške pijace u Malom Bajmoku šezdesetih godina minulog veka kada su ga zvali "Najlon pijaca", jer je bio preplavljen najlon košuljama i mantilima, tada veoma modernim. Vremenom se ustalio naziv "Buvljak", po uzoru na slične pijace u Evropi. Tu se prodavala roba iz Trsta, farmerke, majice, jakne... Grad Subotica 1989. podiže dve moderne hale, sa tezgama i poslovnim prostorima, i na "Buvljak" masovno stižu kupci iz Mađarske, Poljske, bivšeg SSSR, Čehoslovačke.. Koliko je bio popularan svedoči i da je početkom devedesetih radio od 24 sata dnevno, a može se reći da je roba iz Turske tada spasla naš narod da ne ide go i bos. Namirnice i hemija iz Mađarske nadomestile su prazne rafove.

Na subotičkom buvljaku i dalje može da se kupi širok asortiman robe, Foto J. Lemajić

Iako već godinama unazad slika na "Buvljaku" nije ni nalik onoj od pre 20 godina, pijaca je živela i hranila hiljade porodica. Međutim, pandemija koja je stavila rampu i robi i kupcima iz Mađarske, nanela je strašan udarac. Zbog toga je polovina, od 1.500 tezgi u četiri hale, sada prazna. Poslednji udarac, po rečima malobrojnih trgovaca koje smo zatekli, naneće najavljena obavezna fiskalizacija. A on će biti fatalan.

- Svi čekamo taj 1. maj da vidimo šta će biti. Svi smo mi registrovani u APR, plaćamo uredno zakup, porez, knjigovođu, ali izdavanje fiskalnih računa će nas uništiti - priča nam trgovac Siniša S.

- Ne samo što ne razumemo kako će mnogi uvoditi robu u sistem kada je donose iz Mađarske i Turske i našivaju ambleme, nego i što će ona morati da bude skuplja. A kupaca ionako nema. Hale su poluprazne. Ne bi se mi bunili da možemo da radimo i da imamo kome da prodamo, ali desi se da i po tri, četiri dana ne prodam ništa. A obaveze moram da platim. Spremamo se da zbog toga idemo na protest u Beograd.

Foto J. Lemajić

Od korone, kupaca iz Mađarske je mnogo manje, a i kada dođu, pazare ono najneophodnije. Uz to je u proteklih mesec dana forinta devalvirala, te je deset evra čak četiri hiljade forinti, te su im stvari postale skupe.

- Kako je skočio trošak prevoza, tako je i nabavna cena robe veća. Primera radi, majice kratkih rukava koje smo nabavljali za 150-200 dinara sada su 400, znači da ih mi moramo prodati za najmanje 500, što je za njih skupo. Sve što je više od hiljadu forinti njima je preskupo - objašnjava Z. M.

- Zakup tezge plaćam 15.500, oko 20.000 mi je porez, za to moramo da zaradimo. Ako podignemo cene ni za to nećemo imati. Ukoliko budemo morali da uvedemo fiskalne kase, stavićemo ključ u bravu.

Na Buvljaku, pak, postoje i oni koji već poseduju fiskalne kase. Reč je uglavnom o ljudima koji imaju prodaju na veliko i pijačne tezge su samo sastavni deo njihove trgovine.

- U gradu radimo na veliko, a ovde imamo dve tezge. I do sada smo prodavali preko računa kome je trebalo, a sada ćemo uvesti fiskalne kase. Uticaće na cenu, naravno, ali šta da radimo, kada se mora, onda se mora - u prolazu će trgovac biciklima i opremom za njih.

Zakon o fiskalizaciji počeo je da se primenjuje od 1. novembra 2021. uz prelazni period do 30. aprila ove godine, tokom kojeg obveznici fiskalizacije treba da prilagode poslovanje novom modelu.

- Od ove uredbe izuzeti su poljoprivredni proizvođači koji imaju svoje gazdinstvo i prodaju svoju robu, kao i delatnosti koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti - objašnjavaju u JP "Tržnica", u okviru koje posluje subotički "Buvljak".

- To je ceo "zeleni" i deo gde su zanatski proizvodi. Za sve druge vrste prodaje na malo na pijačnim tezgama, postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja. Mnogi koji prodaju tehniku i alat već imaju fiskalnu kasu, ali, generalno, najveći problem su odeća i obuća.

Za prodaju poljoprivrednih proizvoda neće biti potrebna fiskalna kasa, Foto J. Lemajić

NEMA PRODUŽAVANjA ROKA

ČLANOM 4 Zakona o fiskalizaciji predviđeno je da obavezu evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja ima svako fizičko lice koje plaća porez na prihode od samostalne delatnosti prema Zakonu o porezu na dohodak građana i svako pravno lice koje plaća porez na dobit pravnih lica u smislu zakona o porezu na dobit pravnih lica, koje vrši promet na malo. Krajnji rok za uključenje u novi sistem je 30. april. Neće biti produženja prelaznog perioda, niti daljih izuzeća obveznika fiskalizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!