GRANICA ZA VANTELESNU POMERENA NA 45 GODINA: Sjajne vesti za parove u Srbiji

Tanjug

28. 03. 2022. u 12:21

REPUBLIČKI fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) podigao je starosnu granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina života, u odnosu na dosadašnjih 43.

ГРАНИЦА ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ПОМЕРЕНА НА 45 ГОДИНА: Сјајне вести за парове у Србији

Novosti

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da je Srbija po obimu prava sada prva zemlja u Evropi, a neka od njih su neograničen pokušaj vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj za drugo dete.

- Proširenja prava u poslednje dve godine intenzivno se dešavaju u skladu sa demografskom politikom koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I ova odluka je doneta u skladu sa tim - rekla je Škodrićeva i dodala da sada postoji i neograničen broj zamrzavanja embriona i za prvo i drugo dete.

U saopštenju RFZO se podseća da su proširenja prava iz oblasti vantelesne oplodnje koja su najavljena prošle godine, stupila na snagu 26. februara.

Ona, između ostalog, uključuju pravo svih parova sa jednim detetom na zdravstveno osiguranje na teret RFZO radi dobijanja drugog deteta, dok je za dobijanje prvog deteta uveden neograničen broj krioembriotransfera.

Na novo proširenje u vezi sa podizanjem starosne granice za žene, osigurane osobe će imati pravo nakon što na snagu bude stupio pravilnik koji bliže određuje prava osiguranih lica na vantelesnu oplodnju.

BONUS VIDEO: "Novosti" u obilasku nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili