LAKŠE DO POTOMSTVA: Vranje novčano pomaže ženama do 46 godina za vantelesnu oplodnju

D. RISTIĆ

04. 03. 2022. u 09:17

ČLANOVI Gradskog veća Vranja usvojili su Pravilnik o kriterijumima za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju (VTO) u 2022. godini, kojim se širi opseg potencijalnih korisnika.

ЛАКШЕ ДО ПОТОМСТВА: Врање новчано помаже женама до 46 година за вантелесну оплодњу

Foto AP

Novina je da je, pored žena koje su prvo dete rodile prirodnim putem, a drugo dete pokušavaju da dobiju u procesu VTO usled komplikacija koje su imale tokom prvog porođaja, novim pravilnikom omogućeno i parovima koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom da konkurišu za novčanu podršku i za drugu bebu.

Namera lokalne samouprave je da podrži žene starije od 43 godine u planu za dobijanje potomstva, što je, inače, gornja starosna granica za novčanu podršku iz republičkog budžeta, ukazuje gradski većnik za zdravstvo dr Aleksandar Stajić.

- Mi ne otpisujemo ni starije žene, jer se poslednjih godina pokazalo da je preko 80 odsto žena koje smo finansijski podržali i koje su dobile bebe u procesu VTO bilo starije od 43 godine - ističe Stajić.

Inače, u lokalnom budžetu za ove namene izdvojeno je pet miliona dinara, a finansijska pomoć po paru iznosi od 250.000 do 300.000 dinara.

USLOVI

USLOVI koji važe odranije su da za pomoć mogu da konkurišu žene starosti od 43 do 46 godina, ali i mlađe, ukoliko su konkurisale za novčana sredstva koje izdvaja republički budžet i bile odbijene. Par treba da ima prebivalište na teritoriji Vranja u trajanju od najmanje godinu dana i odgovarajuću medicinsku dokumentaciju. Parovi mogu da budu u braku ili u vanbračnoj zajednici, što potvrđuju overenim izjavama svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024