DEDINJE OBARA SVETSKI REKORD: Danas čak 21 operacija na otvorenom srcu (FOTO/VIDEO)

B. R.

15. 03. 2022. u 11:20

U INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti jutros su sve ekipe kardiohirurga, anesteziologa, transfuziologa i drugih službi počele pohod na svetski rekord u kardiohirurgiji - cilj je da za dan urade čak 21 operaciju na otvorenom srcu.

ДЕДИЊЕ ОБАРА СВЕТСКИ РЕКОРД: Данас чак 21 операција на отвореном срцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Do 11 sati iz operacionog bloka izašlo je osmoro pacijenata posle uspešnih operativnih zahvata, otkrio je profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta za "Novosti":

- Najdraži potpis koji sam ikad stavio na bilo koji papir u životu je ovaj za današnji operativni program na kojem je 21 pacijent - kaže prof. Bojić. - To su sve velike, kompleksne operacije sa otvaranjem grudnog koša i korišćenjem mašina za vantelesnu cirkulaciju. Do sada se sve odvijalo po planu, i očekujemo da ćemo večeras moći i zvanično da objavimo da je pao svetski rekord po broju izvedenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu.

Profesor Bojić navodi da je do sada u svetskim kardiohirurškim centrima rađeno najviše do 19 zahvata na srcu, računajući i TAVI proceduru, pri kojoj se za zamenu srčanog zaliska ne otvara grudni koš.

 

- Naše ekipe rade u četiri operacione sale u novoj zgradi Instituta, i u dve sale u staroj - precizira profesor Bojić. - Apsolutno smo u stanju da iznesemo rekord koji smo postavili pred sebe.

BONUS VIDEO: "Novosti" u obilasku nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)