SINE MIŠO, SVE TVOJE MAJKA ČUVA... U "Sobi sećanja" u Rumi, Udruženje ratnih vojnih invalida ovog grada čuva uspomenu na poginule u ratovima

S. Kostić

26. 03. 2022. u 10:45

NE žele Rumljani da zaborav potisne njihove sugrađane poginule tokom građanskog rata devedestih niti stradale za vreme NATO agresije.

СИНЕ МИШО, СВЕ ТВОЈЕ МАЈКА ЧУВА... У Соби сећања у Руми, Удружење ратних војних инвалида овог града чува успомену на погинуле у ратовима

Milija Veresija/Fotografije u "Sobi sećanja", Foto S. Kostić

Na zidove "Sobe sećanja" od petnaestak kvadrata smestili su 81 fotografiju i spisak 167 poginulih vojnika i civila iz vremena stradanja, tuge, bola, ali i velike hrabrosti i prkosa.

Kada je pre četiri godine oformljena, "Soba sećanja" je bila prva takva u Vojvodini.

- Ne želimo da zaboravimo hrabre ljude koji su živote dali za odbranu otadžbine - kaže Milija Veresija, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Rume.

Uz fotografije, tu je i "Knjiga sećanja", u kojoj su majke poginulih vojnika ispisale svoje poruke najdražim sinovima. Jedna od njih je i Nada Uboja. Izgubila je sina jedinca Mišu u avgustu 1998. godine. Poginuo je na Kosovu i Metohiji, tokom odsluženja vojnog roka. U knjizi je, pre četiri godine, zapisala: "Dragi naš, sine Mišo, posle 20 godina bol je sve veća. Sa nama si uvek. Sve tvoje majka čuva..."

Sin Soke Popović, Branislav, poginuo u Bosni 1992. Foto S. K.

Po mladom heroju Miši Uboji nosi ime jedna ulica u Rumi.

Zastali smo i zaćutali posle čitanja Nadine poruke. Gledamo fotografije svesni da svaka govori priču o bolu za nezaborav i poštovanje. Milija Veresija nam izdvaja još jednu - sudbinu Mladenke Vrcelj (33) iz Benkovca.

- Mladenka je sa suprugom Ljubomirom, njihovih troje dece i svojom majkom izbegla iz Hrvatske. Privremeno su bili smešteni na Kosovu i Metohiji, a njena majka Božica Tepša u Hrtkovcima gde su Vrcelji često dolazili. I kada je trebalo da se presele kod Božice, Mladenku su 17 dana posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, Albanci zaklali u kući u Prizrenu, a pola godine kasnije, na Badnje veče 2000, svirepo su ubili i njenog supruga.

Ćerka im se udala, jedno dete je preminulo, a treće je smešteno u Sremčicu... - sa mnogo tuge priča Veresija.

On nas je u "Sobi sećanja" upoznao sa Sokom Popović (73) iz Rume. Ona je 1992. godine kod Bosanskog Broda izgubila sina Branislava, momka od samo 19 i po godina.

- Samo što je završio srednju školu, otišao je u vojsku - govori nam Soka sa beskrajnom tugom majke za izgubljenim sinom, koja ne jenjava ni posle tri decenije.

- Vojni rok je počeo da služi u Vranju, a potom su ih prekomandovali i tokom noći prebacili u Bosnu. Tamo je moj Branislav i poginuo. Sada dođem ovde i gledam u sliku mog delije. Gledam je i razgovaram s njim, pa ćutim i plačem... Rana živa...Žalost ne prolazi.

STRADALI U DRUGOM SVETSKOM RATU

DANAS u našoj "Sobi sećanja" čuvamo i spisak 126 ratnih vojnih invalida, kao i imena 746 Rumljana poginulih ili preminulih u vojnoj bolnici u Drugom svetskom ratu. Nijednu žrtvu ratova nismo izostavili - kaže Milija Veresija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas