ŽRTVE NE ZABORAVLJAMO: U Kraljevu obeležena 23. godišnjica NATO agresije

G. ĆIROVIĆ

24. 03. 2022. u 13:09

UZ pravoslavni parastos borcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999. godine, kraj spomen-obeležja u centru Kraljeva na prigodan način obeležena je 23. godišnjica NATO agresije na Srbiju.

ЖРТВЕ НЕ ЗАБОРАВЉАМО: У Краљеву обележена 23. годишњица НАТО агресије

G.Šljivić

Članovi porodica, prijatelji, predstavnici lokalne samouprave, vojske, policije i boračkih udruženja položili su vence kraj spomen-ploče sa 86 imena poginulih Kraljevčana, od kojih 77 na Kosmetu.

- Do pre nekoliko godina govorilo se o NATO kampanji ili intervenciji, svi su izbegavali da zločin nad srpskim narodom nazovu pravim imenom. To nije bila borba NATO protiv vojske Jugoslavije, već neravnopravna borba protiv naših građana. Stradali su vojnici, civili, pa čak i deca… - rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. - Ne zaboravljamo naše nevine žrtve i šta smo sve kao narod i država izgubili.

G.Šljivić

Gradonačelnik dr Predrag Terzić odaje počast stradalim kraljevačkim borcima

Tokom 78 dana, koliko je 1999. godine trajalo NATO bombardovanje, Kraljevo je na meti vazdušnih napada bilo čak 54 dana. U ukupno 172 napada, u kojima je teže ili lakše povređeno 37 civila, uništeno je ili oštećeno 1.750 vojnih i civilnih objekata.

G.Šljivić

Obeležavanje 23. godišnjice NATO agresije

Na kraljevački kraj bačeno je više od 600 raznih eksplozivnih projektila. Najčešće su bombardovani vojni aerodrom u Lađevcima, kasarna u Jarčujaku, kao i vojni i civilni objekti u Bogutovcu, Vitanovcu, Ratini, Mrsaću, Cvetkama...

Godišnjica NATO agresije obeležena je i u kasarni „Jovan Kursula“ u obližnjem Jarčujaku polaganjem venaca na spomen-obeležje herojima 252. oklopne brigade.

G.Šljivić

Obeležavanje 23. godišnjice NATO agresije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije