PREDAVANJE EPISKOPA TEODOSIJA: “Hrišćanski post, poruka, smisao i značaj za život večni”

D.Z.

13. 03. 2022. u 08:22

POST nije samo nejedenje, postom treba da hranimo dušu svoju. Bez posta nema duhovnog napretka ni u jednoj vrlini. Ali posto je jedino za nas bitan i značajan ako je povezan sa drugim vrlinama, naročito molitvom, pokajanjem, praštanjem i neizostavno milosrđem.

ПРЕДАВАЊЕ ЕПИСКОПА ТЕОДОСИЈА: “Хришћански пост, порука, смисао и значај за живот вечни”

Vladika Teodosije / Foto L. Z.

Ovo je između ostalog rekao na predavanju koje je u subotu veče u crkvi svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici održao episkop raško prizrenski Teodosije.

- Gospod nas uči i kako da postimo. Ako sa smirenjem postimo, ako se ne gordimo u svom postu, onda taj post nama biva na spasenje, onda nas duhovno izgrađuje, podiže u duhovne visine. Ali ako mi postimo i gordimo se, hoćemo da se pokažemo pred ljudima, onda taj post nama ne biva na spasenje, jer primamo platu još ovde od ljudi na zemlji -kazao je vladika Teodosije pojansivši da “podloga svega iskušenja i pada jeste samougađanje, sladostrašće, da se uzme ono što je zabranjeno, što je greh“.

- Čovek sebi dozvoli, nešto što ne bi trebalo, što je zabranjeno, prekrši zapovest božiju, i onda doživi onaj pad-istakao je episkopraško-prizrenski naglasivši da nam post ako nema praštanje nego mržnje, i ako nema milostinje, nego gramzivosti i srebroljublja, ništa ne vredi.

- To nejedenje ne biva na korist, čak više na osudu i zato moramo da mnogo pazimo, da to što činimo pred Bogom da se ne preuznosimo, da ne mislimo da nešto veliko Bogu činimo-rekao je vladika ističući da sve što činimo pa i post mora da biva u smirenju, odnosno da postom treba da hrnaimo svoju dušu - rekao je episkop Teodosije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!