TREĆINA NE RAZUME PROČITANO: Počelo PISA testiranje u kome učestvuje 7.600 učenika iz 193 škole iz cele Srbije (FOTO)

Lj. B.

09. 03. 2022. u 09:15

U 178 srednjih škola i gimnazija i u 15 osnovnih škola u Srbiji juče je počelo PISA testiranje koje će trajati do 18. aprila, a tokom koga će petnaestogodišnjaci pokazati koliko znaju da primene u praksi ono što su naučili na časovima.

ТРЕЋИНА НЕ РАЗУМЕ ПРОЧИТАНО: Почело ПИСА тестирање у коме учествује 7.600 ученика из 193 школе из целе Србије (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Testiranje u kome učestvuje 7.600 đaka rođenih 2006. godine, sastoji se iz testa i upitnika. Test se radi dva sata sa pauzom od pet minuta, a nakon toga učenici imaju pauzu od 15 minuta. Posle te pauze radiće upitnik i to traje 30 minuta. Upitnikom se ispituju njihovi stavovi o školi, dok se na samom testu ispituju matematička pismenost, razumevanje pročitanog, naučna pismenost i kreativno mišljenje.

PISA testiranje daje najbolju "dijagnozu" i presek stanja gde se nalazi neki obrazovni sistem u odnosu na više od 80 zemalja sveta koje učestvuju u istraživanju.

Inače, na prethodnim testiranjima đaci iz Srbije nisu pokazali zavidno znanje, jer su rezultati otkrili da je svaki treći petnaestogodišnjak funkcionalno nepismen, što znači da naučeno u školi ne zna da primeni u praksi.

Stručnjaci upozoravaju da to ukazuje da deca u Srbiji stiču reproduktivno, a ne funkcionalno znanje, a nastavnici su fokusirani da predaju lekciju, koju deca nauče napamet i odgovaraju za ocenu. Većina učenika naučeno ne povezuje sa realnim životom i kako to može da se primeni u praksi.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović ističe da je od nastavnika traženo da motivišu učenike kako bi istraživanje bilo sprovedeno do kraja, a čiji efekti će se, kaže, videti u narednim godinama.

- Cilj PISA istraživanja, koje je najveće međunarodno istraživanje u obrazovanju, jeste ispitivanje funkcionalnog znanja učenika, odnosno koliko su oni, na osnovu znanja koje steknu u školi, spremni za izazove koji ih čekaju - kaže Ranđelović.

- To su uglavnom učenici prvog razreda srednje škole i određeni broj njih koji su osmi razred.

REZULTATI TEK SLEDEĆE GODINE

PISA testiranje koje organizuje OECD sprovodi se od 2000. godine. Srbija je učestvovala 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine, a trenutno se realizuje ciklus planiran za 2021, koji je zbog pandemije kovida pomeren za 2022. godinu. Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)