BEBE U BOLNICI ZBOG BAKTERIJE: Troje novorođenčadi zaraženo legionelom u porodilištu u Aranđelovcu

B. Ca. - B. R.

04. 03. 2022. u 10:00

TRI bebe rođene u porodilištu Opšte bolnice u Aranđelovcu zaražene su opasnom bakterijom legionela i hitno su prebačene u Univerzitetski klinički centar Kragujevac.

БЕБЕ У БОЛНИЦИ ЗБОГ БАКТЕРИЈЕ: Троје новорођенчади заражено легионелом у породилишту у Аранђеловцу

Foto P. Milošević

Zaraza je, kako smo nezvanično saznali u bolnici, najverovatnije dospela iz bojlera za toplu vodu, a trenutno stručne ekipe i inspekcija Ministarstva zdravlja borave u bolnici radi utvrđivanja svih činjenica. Uzeti su uzorci, a porodilište trenutno ispražnjeno.

Prof. dr Slobodan Milosavljević, direktor UKC Kragujevac, izjavio je, za "Novosti", da su bebe dobro, uz ogradu da je kod pedijatrijske populacije potreban izuzetan oprez, zbog čega trenutno niko iz Klinike za pedijatriju ne može da daje ni detalje zdravstvenog stanja beba niti eventualnu prognozu daljeg toka infekcije. Bebe su trenutno u Centru za neonatologiju Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac.

- Bakterija legionela proširila se krvotokom i napravila sepsu kod bebe. Isti slučaj je i sa drugom bebom. Odmah potom je nastala upala pluća - napisao je na aranđelovačkoj fejsbuk-grupi N. N., otac jednog od obolelih novorođenčadi.

Porodilište ispražnjeno od pacijenata, Foto Privatna arhiva

On je naveo da je njegovo dete, uz antibiotike, stabilno. Napisao je i da su radnici Instituta za javno zdravlje bili i u njegovoj kući, te da su uzeli uzorke vode i briseve sa slavina.

Prema rečima Ivana Ivanovića iz udruženja "Aranđelovčani i Aranđelovčanke", koji je u neprestanom kontaktu sa porodicama novorođenčadi, lekari su poručili da je najbolji lek trenutno kod nas nedostupan - "rifampicin". Građani Aranđelovca koji su se organizovali preko društvenih mreža uspeli su da nabave jednu dozu iz Nemačke, ali je potrebno još.

- Prve informacije koje su došle do nas je da u centralnoj ventilaciji postoje bakterije i da su se bebe tako zarazile legionelom, ali smo od lekara nezvanično čuli da je zaraza izgleda izolovana iz bojlera sa toplom vodom - kaže Ivanović za "Novosti". - Nema još zvanične potvrde od inspekcije iz Ministarstva zdravlja, koja već danima u bolnici ispituje i traži žarište.

Bolnica u kojoj su se bebe zarazile potpuno se rekonstruiše i uskoro treba da bude otvorena.

Foto Printskrin

NAPADA PLUĆA

BAKTERIJA legionela izaziva legionarsku bolest, težak oblik zapaljenja pluća. Prenosi se udisanjem mikroskopskih kapljica vode - aerosola, koji sadrže bakterije iz roda legionela koje se razmnožavaju u stajaćoj vodi pri temperaturi od 20 do 50 stepeni Celzijusa. U odbrani od infekcije odlučujuću ulogu ima ćelijski imunitet, ali ukoliko se organizam ne odbrani, kao posledica se može javiti atipična upala pluća nazvana legionarska bolest ili pontijačna groznica. Inkubacija traje od dva do 10 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?