MAMAMA STIŽE POMOĆ ZA STAN: Uredba za dotiranje kupovine prvog doma je u poslednjoj fazi izrade

J. Ž. SKENDERIJA

17. 02. 2022. u 09:00

SVE mame koje su se porodile od početka godine, bez obzira na to koje im je dete po redu, moći će da podnesu zahtev za pomoć države pri kupovini, adaptaciji ili podizanju kredita za rešavanje stambenog pitanja. Ukoliko žele ovaj novac, one najverovatnije neće smeti da imaju u vlasništvu drugu nekretninu, a ako su u braku, ni njihov partner, saznaju "Novosti".

МАМАМА СТИЖЕ ПОМОЋ ЗА СТАН: Уредба за дотирање куповине првог дома је у последњој фази израде

Foto N. Živanović

Uredba koja uređuje ovu pomoć trebalo bi da bude na Vladi Srbije u narednih desetak dana, potvrdio je u sredu ministar finansija Siniša Mali, na svom instagram-profilu.

Kako je naveo ministar Mali, on je u sredu sa kolegama iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i kolegama iz Ministarstva za rad dogovarao poslednje detalje Uredbe koja će određivati pravila o dodeli novčanih sredstava države pri kupovini stan ili izgradnji kuće, a po osnovu rođenja deteta.

- Želimo da napravimo takve kriterijume, da što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da nam je važno da dalje podstičemo natalitet u našoj zemlji, i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbiji - napisao je Mali. - Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti svaka majka za dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Maksimalan iznos novca koji će porodice moći da dobiju biće 20.000 evra, ali će postojati skale po kojima će komisija određivati iznos. Na primer, istu svotu novca neće dobijati mame u Babušnici i Nišu, s obzirom na to da ni vrednost nekretnine u ovim gradovima nije ista. Ako kuća u nekom manje razvijenom mestu vredi, recimo, 20.000 evra, država će dotirati samo deo novca, a komisija će odlučivati koliko.

Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom su stupile na snagu 1. januara 2022, ali i dalje se čeka uredba po kojoj će moći da se primene. Još nije poznato koji dokumenti su neophodni za podnošenje zahteva i da li će postojati ograničenje po pitanju godina majke.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, koje je zaduženo za pripremu ovih pravila, kažu da će čim bude gotov pravilnik biti objavljen na njihovom zvaničnom sajtu.

- Ne iznenađuje me ova situacija, jer i kada je sam zakon donet nije mogao da se primenjuje nekoliko meseci pošto nije postojao pravilnik - kaže Jovana Ružičić iz "Centra za mame". - Čak ni ljudi iz opština nisu znali šta da rade, a bilo je mnogo novina.

Rešavanje problema još čekaju i roditelja dece sa invaliditetom. Iako je Ustavni sud pre šest meseci proglasio neustavnom odredbu po kojoj roditelj mora da bira da li će na bolovanju dok brine o detetu da prima naknadu svoje zarade ili tuđu negu i pomoć.

- Očekujem da će se ovaj problem rešiti već na prvoj ili drugoj sednici vlade u tehničkom mandatu - kaže Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon".

TRAŽE ISTA PRAVA

ZAKON o finansijskoj podršci nije na pravi način regulisao ni pitanja mama preduzetnica, tvrde u udruženjima roditelja. Na primer, kada rode dete, preduzetnice nemaju pravo da njihovi muževi odu na porodiljsko, a one nastave da rade. Ako odluče da im muževi nastave da rade u preduzeću, a one čuvaju bebu, neće im biti uplaćivani doprinosi u toku porodiljskog, ne ide im ni radni staž. Ako su iz bilo kog razloga morale na trudničko bolovanje, ne primaju punu naknadu za odsustvo već samo polovinu, a ako se odluče na treće ili četvrto dete, nemaju pravo na odsustvo od dve već samo godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju