GORELA SRPSKA SVETINJA: Požar tik uz Hilandar, vatrogasci sprečili najgore (FOTO)

D. N.

31. 01. 2022. u 12:21

U keliji konaka Starog manastira Svetog Vasilija – Hrusiji, koji se nalazi tri kilometra severno od Hilandara, sinoć je oko 18.30 po grčkom vremenu izbio požar.

ГОРЕЛА СРПСКА СВЕТИЊА: Пожар тик уз Хиландар, ватрогасци спречили најгоре (ФОТО)

Zadužbina manastira Hilandar

Zahvaljujući brzoj reakciji grčkih vatrogasaca sa jednim vozilom, kao i hilandarske monaške vatrogasne službe sa dva vatrogasna vozila, požar je lokalizovan i ugašen do kasnih večernjih sati. U požaru nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih, navodi se u saopštenju Zadužbine manastira Hilandara.


U njemu se otkriva i sledeće:

"Požar je prouzrokovala peć na drva. Vatra je zahvatila keliju, međutim, vatrogasci su sprečili da izgore krovna i međuspratna drvena konstrukcija, pa na konaku nije došlo do obrušavanja krova, niti se vatra proširila na prizemlje.


Požar se nije proširio ni na ostatak srednjovekovnog utvrđenja i njegove najvrednije delove: crkvu Svetog Vasilija, kulu i ostatke palate iz 14. veka. Konak u kome je došlo do požara datira iz 1868. godine.
Tačne razmere oštećenja i materijalne štete biće naknadno utvrđene.  U izgoreloj keliji nisu se nalazili predmeti sa karakterom kulturnog dobra".

Stari manastir Svetog Vasilija

Stari manastir Svetog Vasilija (poznat i kao skit Svetog Vasilija na moru (mada status skita nikada nije imao) ili Pirg Hrusija) spada u deo bogatog hilandarskog kulturno-istorijskog nasleđa na Svetoj Gori koje se nalazi izvan zidina samog manastira Hilandara.


Na tom mestu odranije je postojalo manje utvrđenje – pristanište koje je u 14. veku Sveti kralj Milutin znatno proširio i utvrdio na zahtev hilandarskih monaha, kako bi se zaštitili od napada gusara sa mora, ističe se u saopštenju Zadužbine manastira Hilandar i dodaje:


"Kralj Milutin je podigao jako utvrđenje – pirg (kulu) sa crkvom na vrhu posvećenu Vaznesenju Hristovom. Neposredno posle njega, Stefan Dečanski izgradio je, ili završio započetu, drugu crkvu koja je posvećena Sv. Vasiliju. Po predanju, za vreme cara Dušana izgrađena je palata u istočnom uglu utvrđenja.


Palata kao i drugi bedemski zidovi pirga oštećeni su i delimično porušeni pod uticajem zemljotresa i zuba vremena.


U poslednjoj deceniji 20. veka izrađena je drvena potporna konstrukcija sa ciljem sprečavanja daljeg urušavanja zidova palate. Pre nekoliko godina, u sklopu obnove Hilandara, drvena potporna konstrukcija je uklonjena zbog dotrajalosti, a opsežnim radovima izvršena je konzervacija i rekonstrukcija bedemskih zidova i zidova palate. Na crkvi Sv. Vasilija izvedeni su radovi sa ciljem sprečavanja prodora slane vode koje nanosi vetar.


Stari manastir Sv. Vasilija na moru sastavni je deo dugoročne zaštite i očuvanja srpskog kulturno-istorijskog nasleđa na Svetoj Gori", zaključuje se u ovom saopštenju za javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!