OLAKŠAĆE ŽIVOT MILIONIMA: Mukama je došao kraj, uvodi se univerzalni punjač za sve uređaje

Novosti online

31. 01. 2022. u 10:49

DONETA je odluka o univerzalnom punjaču - USB-C. Zemlje članice EU dogovorile su nedavno zajednički stav prema jedinstvenom punjaču za elektronske uređaje, na osnovu kojeg će pregovarati sa Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

ОЛАКШАЋЕ ЖИВОТ МИЛИОНИМА: Мукама је дошао крај, уводи се универзални пуњач за све уређаје

Foto: Profimedia/Ilustracija

Evropska komisija je u nacrtu zakona, predstavljenom u septembru, predložila da svi pametni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, prenosni zvučnici i konzole za video-igre imaju zajednički, standarni priključak, tako da ne bi morao da se kupuje punjač svaki put kada se kupuje novi uređaj, bez obzira na marku aparata.

Prema procenama Evropske komisije, potršači u EU bi mogli da uštede 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača, a to bi, takođe, trebalo da smanji količinu elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje. Komisija je od 2009. godine pokušavala da reši problem univerzalnog punjača za elektronske uređaje, što je dovelo do znatnog smanjenja broja različitih punjača i rešenja za punjenje sa trideset na tri.

Potrošači imaju u proseku oko tri punjača za mobilne telefone, od kojih dva koriste redovno. Uprkos tome, 38 odsto potrošača je izjavilo da su bar jednom imali problem da napune telefon jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni.

Potrošači godišnje potroše oko 2,8 milijardi evra na samostalne punjače koji ne dolaze s elektronskim uređajima. Procenjuje se da od odloženih i nekorišćenih punjača godišnje nastaje do 11.000 tona elektronskog otpada.

Biljana Borzan iz Odeljenja za zaštitu potrošača EU upozorila je nedavno da dobija pritužbe građana i da je nedopustivo da proizvođači to rade. Nova mera, kako je rekla, ne sme da doprinese rastu profita kompanija, već da omogući uštedu novca i očuvanje životne sredine.

(Politika)

BONUS VIDEO: ZNAMENITOSTI BEOGRADA - Pogledajte kako turisti mogu da razgledaju našu prestonicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice