MAMAMA STAN I DALJE SAN: Propisi o pomoći ženama sa decom za kupovinu nekretnina, iako važe od 1. januara, ne mogu da se primene

J. Ž. SKENDERIJA

31. 01. 2022. u 09:21

NI mesec dana od odluke da će država finansijski pomoći majkama u - izgradnji, kupovini ili učešću za kredit pri kupovini stana, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju nije propisalo ko će i pod kojim uslovima moći da se prijavi. Za sada se jedino zna da žene, koje su se porodile od 1. januara pa nadalje, mogu da očekuju da će dobiti podršku u rešavanju stambenog pitanja, dok je sve ostalo potpuna nepoznanica.

МАМАМА СТАН И ДАЉЕ САН: Прописи о помоћи женама са децом за куповину некретнина, иако важе од 1. јануара, не могу да се примене

Foto D. Dozet

Na pitanje "Novosti" upućeno resornom ministarstvu kada će biti donet pomenuti pravilnik, dobili smo odgovor:

- Vlada će posebnim aktom utvrditi bliže uslove i način ostvarivanja ovog prava, kriterijume za određivanje visine sredstava, potrebnu dokumentaciju, način isplate i kontrolu namenskog korišćenja i druga pitanja od značaja. Po usvajanju posebnog akta, Ministarstvo će na svojoj internet stranici (www.minbpd.gov.rs ) objaviti obaveštenje o njegovoj sadržini kao i postupku i načinu ostvarivanja ovog prava.

S obzirom na to da je propis stupio na snagu 1. januara 2022, i dalje ga je nemoguće primeniti. Nije poznato koji dokumenti su neophodni za podnošenje zahteva, da li će postojati ograničenje po pitanju godina majke, kao i da li će ova mera važiti samo za prvorotke ili za sve žene koje su se ostvarile ili se ostvare u ovoj ulozi od Nove godine pa nadalje. Ostalo je, takođe, nejasno i da li će uslov, kao nekada kod subvencionisanih državnih stambenih kredita, biti da majka već nema u vlasništvu neku nekretninu.

- Pitala sam predstavnike Ministarstva za brigu o porodici dokle se stiglo sa pravilnikom o subvencionisanju stanova, čije bi potencijalne vlasnice bile žene i dobila odgovor da je to njima trenutno u vrhu prioriteta - kaže Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon". - Jako je važno da se objavi što pre, jer rokovi koji su određeni zakonom uveliko teku.

U pitanju je, naglašava ona, rok za podnošenje zahteva koji kaže da se zahtev podnosi 12 meseci od porođaja, a prvi mesec je već istekao.

Ono što se takođe ne zna je ni koliko novca će dobijati iz državne kase i od čega će to zavisiti. Rečeno je da će biti ukupno izdvojeno 10 milijardi dinara, ali ne može da se zaključi koliko će to biti u pojedinačnim slučajevima.

Dobra je i odredba kojom se uvodi da će vlasnica kuće ili stana biti žena, ali nije definisano da li će se uzimati u obzir da li, recimo, otac već ima nekretninu. Zakon, kada je u pitanju podrška za kupovinu stana, takođe ne isključuje nezaposlene majke, ali da bi, recimo, ona dobila stambeni kredit treba da bude kreditno sposobna, što znači da mora da radi.

OBEŠTEĆENjE I DALjE NA ČEKANjU

NI posle punih pet meseci otkad je usvojen dodatni dokument Ministarstva za brigu o porodici kojim je trebalo da se zbog neustavne odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, obeštete roditelji dece sa invaliditetom, to se nije dogodilo.

Naime, po prethodnoj odredbi meme i tate su morali da se odluče da li će dok brinu o svom detetu primati tuđu negu i pomoć ili naknadu svoje zarade, nikako oba. Ustavni sud je ovu odredbu proglasio neustavnom, ali roditelji zbog raznih administrativnih zavrzlama još nisu obeštećeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)