PATRIJARH SA SVETOSAVSKE AKADEMIJE PORUČIO: Bez vere strahovi i slabosti bujaju (FOTO)

Tanjug

27. 01. 2022. u 21:27

PATRIJARH srpski Porfirije izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku vera potrebnija nego ikada.

ПАТРИЈАРХ СА СВЕТОСАВСКЕ АКАДЕМИЈЕ ПОРУЧИО: Без вере страхови и слабости бујају (ФОТО)

Foto: M. Anđela

- Kroz istoriju čovečanstva carstva su dolazila i prolazila ali je samo Hristova crkva dostojanstveno svedočila nepotokupljivim idealima - rekao je patrijarh na svečanosti.


On je podsetio da je Sveti Sava bio nepogrešivo uveren da je nešto trajno moguće ostaviti samo verom, te je najpre utvrdio crkvu u svom narodu, a zatim je oblikovao srca svog naroda spasonosnom verom.

Govoreći o iskušenjima, patrijarh je primetio da smo svakodnevno zapljuskivani informacijama o tome da je čovečanstvo preplavljeno krizama u svim sferama života, kao i da smo svedoci nerazumnim podelama koje su refleksija unutrašnjih raspolućenosti o tome ko smo i šta pokušavamo da budemo.
Patrijarh je ocenio da je zdravstvena kriza dodatno produbila porast sunovrata u ambis neizvesnosti, otuđenosti i straha, dodajući da bez vere strahovi i slabosti bujaju.

- Čovek bez autentičnog iskustva Savine vere došao bi do jezivog zaključka da ništa nema smisla. U vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku je vera potrebnija nego ikada - kazao je patrijarh.

Kazao je i da u veri čovek rezonuje da za njega postoji plan i smisao, te poručio da treba da se staramo o svojim bližnjima da se ne bismo izgubili u samoći i utopili u egoizmu.

- Iskustvo vere neutrališe podele i isključivosti koje su posebna pošast savremenog doba i koja ne mimoilaze ni naše biće. Gledajte verom u Hrista. Vera je izvor svakog blaga - poručio je patrijarh.

BONUS VIDEO: ISPRAĆAJ EPISKOPA LAVRENTIJA: Patrijarh Porfirije služio opelo u Sabornoj crkvi u Šapcu

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA SREDU, 25. MAJ: Veoma topao dan pred nama, po podne pljuskovi