IZVEŠTAJ NEZAVISNE KOMISIJE KONAČAN: Ne menjamo podatke o Srebrenici, Grajf nije dao izjavu izraelskoj štampi

Novosti online

22. 01. 2022. u 21:57

NEZAVISNA međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine saopštila je da nema nameru da menja podatke u konačnom izveštaju koji je sastavila i da je neosnovano ono što je u vezi sa tim nedavno objavljeno u izraelskoj štampi.

ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНЕ КОМИСИЈЕ КОНАЧАН: Не мењамо податке о Сребреници, Грајф није дао изјаву израелској штампи

Foto N. Skenderija

-Predsednik Komisije /Gideon Grajf/ nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je ove sedmice objavljeno u izraelskoj štampi neosnovan, naveli su iz Komisije.

Iz Komisije je, u vezi sa nedavno objavljenim člankom u izraelskoj štampi, saopšteno da su do podataka došli nakon godinu i po mukotrpnog rada, te da su oni jednoglasno prihvaćeni od svih članova.

-Ukoliko ubuduće stignu novi naučni podaci, istorijski i činjenično zasnovani, Komisija će ih ispitati sa svom potrebnom ozbiljnošću, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o ličnim napadima usmerenim protiv predsednika Komisije, ovo telo navodi da su pojedinci Grajfa nazvali „negatorom genocida“.

-Čak se insinuiralo da bi profesor Grajf lagao o genocidu kao rezultat korupcije. Ovakve neosnovane, brutalne i zlobne optužbe nemaju za cilj samo uništavanje lične reputacije i integriteta Grajfa, već dodatno i njegove borbe protiv antisemitizma i pet decenija njegovog naučnog rada o Holokaustu i dokumentovanja neopisivih patnji žrtava Holokausta, istakli su iz Komisije.

Komisija smatra da su njen predsednik, kao i svi članovi, bez izuzetka, delovali lojalno prema istini, sa integritetom i pravednošću, bez uticaja bilo kakvih nerelevantnih razmatranja.

-Što se tiče optužbe za poricanje genocida, Komisija nikada nije dovela u pitanje temeljne činjenice o masakrima, niti obim žrtava na svim stranama, jer se ne bi usudila da pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj žrtvi srebreničke regije, naveli su iz Komisije.

Iz Komisije su naglasili da se termin „genocid“ nikada ne sme obesmisliti i banalizovati, a zbog čega izražavaju zabrinutost i mnogi svetski naučni i stručni autoriteti.

-Upravo tu zabrinutost deli i Komisija, koja snažno naglašava da se pojam genocid nikada ne sme obesmisliti i banalizovati. Komisija čvrsto veruje da vojna akcija u malom delu BiH, gde su starci, žene i deca dovođeni na sigurno, dok su jednim delom vojno sposobni muškarci ubijani, ne može porediti sa genocidnim užasima u nemačko-nacistički okupiranoj Evropi ili u Ruandi, gde su svi muškarci, žene, deca i bebe sistematski nemilosrdno ubijani u organizovanoj kampanji, koja se proširila po celoj zemlji, saopšteno je iz Komisije.

U Komisiji smatraju da su njihovo istraživanje i izveštaj veliki uspeh u kontekstu suočavanja sa prošlošću svih strana u sukobu.

-Iskrivljivanje istine o činjenicama u našem izveštaju i dalje medijsko prezentovanje jednostranih narativa sigurno nisu dobronamerni i nisu usmereni ka naučnom utvrđivanju bilo kojih činjenica, uključujući ove o tragičnim stradanjima svih naroda u regiji Srebrenica, navodi se u saopštenju Komisije.

Izraelski list „Harec“ objavio je u sredu, 19. januara, da je Grajf navodno izjavio da će revidirati izveštaj o dešavanjima u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, prenosi RTRS.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - Kako je pao Milo Đukanović?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK 24. MAJ: Toplo i nestabilno, mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom