ŠTO KRAĆI FITILJ, TO JE DUŽI KORAK: Miner Miroslav Milutinović tri decenije druguje s eksplozivom u kamenolomu

Branko PUZOVIĆ

02. 01. 2022. u 18:00

MIROSLAV Milutinović (52), tri decenije je miner u kamenolomu u Nepričavi kod Lajkovca, a za to vreme postavio je više od 500 tona eksploziva i u vazduh digao brdo od dva i po miliona kubika kamena!

ШТО КРАЋИ ФИТИЉ, ТО ЈЕ ДУЖИ КОРАК: Минер Мирослав Милутиновић три деценије другује с експлозивом у каменолому

Miniranje u kamenolomu u Nepričavi / Foto M. Cvijetić

Njegov posao podrazumeva jake živce, dobru koncentraciju, maksimalnu opreznost i preciznost, jer miner greši - samo jednom. Treba i hrabrosti, jer Miroslav je, više puta, bio oči u oči sa dinamitom koji je zatajio, nije eksplodirao...

Kamenolom koji Milutinović eksplozivom "drobi", u selu poznatom po čuvenoj seriji za decu RTS-a "Priče iz Nepričave", otvoren je početkom sedme decenije prošlog veka, sada je u sastavu lazarevačke firme "Kolubara-Građevinar", odnosno Rudarskog basena "Kolubara". Prostire se na 12 hektara, ima četiri etaže, dubok je oko 60 metara, te je tako dospeo ispod nivoa reke Kolubare koja protiče nedaleko odatle. Do sada, izvađeno je oko šest miliona kubika kamena.

- Bio sam bravar, rukovodioci su uočili da sam vredan, pa su mi predložili da se usavršim za minera - priseća se Miroslav Milutinović, koji živi u selu Slovac, u komšiluku kamenoloma. - Odmah sam prihvatio, jer beše nešto bolja plata. Posle obuke, položim stručni ispit i tako postadoh miner. Nažalost, nemam beneficirani radni staž, koji bi, po svemu, trebalo da za ovaj posao sleduje.

Smireno, uz širok osmeh koji mu ne silazi s lica, potanko objašnjava postupak miniranja, koji je uvek, veli, isti. U steni se prvo izbuši desetak metara duboka rupa, u koju se postavi eksploziv, potom se zapali sporogoreći štapin i - put pod noge.

- Kresneš, pa šta bude - kaže kroz smeh Miroslav. - Kad zašišti, mora, bogme, da se potrči do zaklona. Jer, minersko je staro pravilo: što je kraći fitilj, to je duži korak!

Metar sporogorećeg štapina, koji se koristi, izgori za 120 sekundi, što je, kaže, dovoljno da se udalji. Prvo se na bezbedno sklanjaju pomoćnici, a miner - poslednji.

 

Miroslav Milutinović / Foto M. Cvijetić

- Pravilo je, kad je u toku miniranje, da je miner glavni, on je i poslovođa, upravnik, direktor - kaže kroz smeh Milutinović. - A kad usledi eksplozija, pa sve utihne, poredak se vraća na staro. Inače, posao je siguran, kad se poštuje procedura. Obazriv sam, ali nema straha. Uostalom, ja sam miner sa diplomom. Nisam kao oni priučeni, iz partizanskih filmova, što su dizali pruge i mostove u vazduh da sve pršti. Ovo je ozbiljan zanat.

Sve na prvi pogled deluje neobično - industrijski eksploziv upakovan je u dugačke, valjkaste, plastične kese, te više liči na salamu nego na opasnu materiju. Sporogoreći štapin nalik je običnom kanapu, a elektronski upaljači, koje nazivaju "noneri", deluju kao plastične štipaljke za veš. Miniranje, opet, najavljuje ručna sirena koju koriste i navijači na utakmicama, čiji se zavijajući, od decenija upotrebe promukli ton, razleže kroz etaže kamenoloma.

- Desi se, nekad, da eksplozija zakaže - ozbiljnim tonom veli Miroslav. - Onda, iako postoji stroga procedura, treba stisnuti zube, brajko, pa prići, da se ustanovi zašto je usledio ćorak. Nekada, kad sam počinjao, pravilo je bilo da se u takvim slučajevima čeka 24 časa, uz obezbeđenje na licu mesta, pa se tek onda prilazilo neeksplodiranoj mini. Sad je to skraćeno na šest sati.

Priprema za miniranje traje satima, a sve se završi u - deliću sekunde. Kad štapin dogori, usledi potmula eksplozija, kamena planina se nakratko zatrese, te opet utone u svoj san. Dok je Miroslav ponovo ne probudi.

- U početku nisam o tome razmišljao, a sad, posle toliko godina minerskog posla, shvatam koliko sam kamena od planine otkinuo - kaže Milutinović. - Ogromne su to količine, čoveku se od velikih brojeva prosto zavrti u glavi. Često se sećam rečenice partizana Prsana, iz stare televizijske serije, da miner greši samo jednom. Ja do sada nisam nijednom omanuo, što je više nego očigledno...

Miniranje u kamenolomu u Nepričavi / Foto M. Cvijetić

POLICIJA IMA EVIDENCIJU

- ZA miniranje 1.000 kubika kamena, potrebno je 300 kilograma demoleksa, industrijskog eksploziva, o čijoj potrošnji vodim pedantnu evidenciju, koju imaju i policija i protivpožarna policija, količine moraju da se slažu - kaže Milutinović. - Kamen se koristi za proizvodnju kreča, a najviše u izgradnji puteva, za to ide kao alva, zatim za proizvodnju asfalta i betona.

SAV KAMEN STAO BI U 100.000 KAMIONA

U SAMO jednoj deceniji redovnog minerskog rada, Milutinović od planine "otme" oko milion i po kubika kamena, što bi bila kolona od neverovatnih 100.000 kamiona, dugačka čak 1.200 kilometara, izračunali su u pogonu u Nepričavi. A, kada bi se sav kamen proizveden za sve tri decenije njegovog rada sabrao na jedno mesto, bila bi to kocka koja bi imala hektar u osnovi, a visinu od fantastičnih - 450 metara!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu