VREMENSKA PROGNOZA ZA KRAJ GODINE: Odlična vest pred vikend - Od sutra temperature i do 18 stepeni

Novosti online

23. 12. 2021. u 11:29

METEOROLOG Đorđe Đurić najavio je da će kraj ove i početak sledeće godine obeležiti temperature za 10 do 15 stepeni iznad proseka.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА КРАЈ ГОДИНЕ: Одлична вест пред викенд - Од сутра температуре и до 18 степени

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nakon jučerašnjih -20°C i današnjih -15°C (Sjenica), kraj ove i početak sledeće godine obeležiće temperature za 10 do 15 stepeni iznad proseka. Već od sutra temperature i preko 15°C, u Podrinju zbog fenskog efekta jugozapadnog vetra i do 18°C, ali se očekuje i česta pojava kiše. Jedno manje zahlađenje oko 29. decembra, ali sneg tada samo na planinama - objavio je meteorolog Đorđe Đurić.

- Od petka u svim predelima Srbije osetno toplije. Biće umereno do pretežno oblačno. U petak suvo, u subotu kiša na severu Srbije, u nedelju ponedge i u ostalim predelima, a početkom sledeće sedmice kišovito, ali veoma toplo u svim predelima. Iako su pljuskovi sa grmljavinom veoma retka pojava u zimskom delu godine, usled očekivane sinoptičke situacije, biće mogući ponegde. Oblačni i padavinski sistemi biće uticaj premeštanja dolina preko naših područja - kaže Đurić.

Maksimalna temperatura već u petak i do 17°C, u Beogradu do 15°C, samo se u Negotinskoj Krajini i na jugu očekuje hladnije. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar i biće ''fenskog efekta''. Nakon današnjeg veoma zagađenog vazduha, od petka do kraja ove godine zahvaljujući sinoptičkoj situaciji imaćemo i više nego dobar kvalitet vazduha.

- Kako se i na planinama preko 1.000 metara očekuju kiša i temperature od preko 10°C, sneg bi se na ovim visinama naglo topio. Kada je reč o Kopaoniku, trenutna visina snežnog pokrivača je 93 cm, ali i pored naglog otapanja od petka do sredine sledeće sedmice, ostaće i više nego dovoljno snega, a nove količine snega očekuju se već od 29. decembra. Ipak, do tada jak južni vetar i toplije vreme neće ići na ruku skijašima, ali bi do novog snega zasigurno ostalo oko pola metra snega, zahvaljujući veoma obilnim količinama snega tokom većeg dela decembra - kaže meteorolog.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj decembra u Srbiji od 1 do 5°C, od petka, pa sve do sredine sledeće sedmice temperature u Srbiji biće za 10 do 15 stepeni više od proseka za kraj decembra.

- Sredinom sledeće sedmice u Jadranskom moru formirao bi se ciklon, koji bi našem području i dalje donosio kišu i veoma toplu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana, a u košavskom području duvao bi jak jugoistočni vetar. Ipak, kako se u sredu, 29. decembra očekuje njegovo premeštanje preko našeg područja dalje na istok, Srbija bi se našla u hladnom sektoru ciklona, pa bi došlo do avkecije osetno hladnije vazdušne mase i temperature bi opale za 10-ak stepeni.

- Prema trenutnim prognozama, u novogodišnjoj noći temperature u gradovima bile bi koji stepen ispod 0°C, na planinama u ''jačem minusu''. Zasada bi bilo suvo - zaključuje Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara