NAJVEĆA NABAVKA ORUŽJA JOŠ OD EPOHE JNA: Koje naoružanje dobija Vojska Srbije u narednom periodu

R. DRAGOVIĆ

18. 12. 2021. u 09:00

DRŽAVA će od fabrike domaće vojne industrije u narednih pet godina naručiti naoružanje, vojnu opremu i municiju za Vojsku Srbije vrednu 1,25 milijardi evra, što ovu narudžbinu čini najvećom još od vremena JNA.

НАЈВЕЋА НАБАВКА ОРУЖЈА ЈОШ ОД ЕПОХЕ ЈНА: Које наоружање добија Војска Србије у наредном периоду

Raketni sistem "Tamnava"

Očekuje se da od ovog novca jedinice dobiju nova borbena, oklopna i transportna vozila, pešadijsko naoružanje, optiku i balističku zaštitu, haubice, kao i modernizovano, ali i tek razvijeno, savremeno raketno naoružanje.

Ova nabavka, ukoliko bude ostvarena, ne samo da će drastično povećati vatrenu moć i sposobnosti oružanih snaga, nego će biti i dugo očekivani impuls domaćoj vojnoj industriji. Da bi se stvorili uslovi da fabrike mogu da progutaju ovakav zalogaj, država će već u prvom kvartalu Fabrike oružja i tri vojna remontna zavoda uložiti 145 miliona evra. Ovaj novac biće potrošen na kupovinu tehnologije, pogona i za modernizaciju proizvodnje.

Generalštab Vojske Srbije pripremio je nekoliko spiskova naoružanja i opreme, potrebnih oružanim snagama, koji su predstavljeni državnom vrhu na nedavno održanom sastanku u Nišu. Na najambicioznijoj listi našlo se oružje i tehnika za koju je neophodno proširenje postojećeg vojnog budžeta za najmanje 500 miliona evra godišnje.

Prema petogodišnjem planu nabavki i dugoročnim planovima opremanja našoj vojsci najpotrebnija su borbena vozila, raketni sistemi, savremeno streljačko naoružanje i pešadijska oprema.

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže da će okosnica ove nabavke biti većina tehnike iz domaćeg razvoja, čiji su nosilac preduzeće "Jugoimport SDPR" i Vojnotehnički institut.

- To je slučaj sa vozilima "lazar 3", "miloš", haubicama "nora", kao i familijom besposadnih platformi "mali miloš" sa različitim naoružanjem i namenom. Ovako velika narudžbina omogućiće završetak razvoja, serijsku proizvodnju i masovno korišćenje u oružanim snagama - kaže Radulović.

Očekivano je i da vojsku pojača izuzetan samohodni višecevni raketni sistem "tamnava" kalibra 122 milimetra, a posle više decenija rečna flotila dobiće i brze borbene čamce.

- Deo tog paketa najverovatnije biće i dronovi, s obzirom na to da je već najavljena proizvodnja domaće bespilotne letelice "pegaz". Sastavni deo nabavke biće i pokretanje masovne modernizacije tenkova M-84 i T-72 i više artiljerijskih sredstava. Nema sumnje da će se na spisku za nabavku naći i više hiljada komada nove modularne puške M-19, sa dva kalibra, kao i nove generacije municije - nabraja Radulović.

NABAVKA VREDNA KAO RATNI BROD

VOJSKA Srbije će u narednih pet godina pazariti domaće naoružanje i opremu u vrednosti cele eskadrile savremenih borbenih aviona ili najbolje opremljenog ratnog broda. Poređenja radi, Hrvatsku će 12 aviona "rafal" koštati 1,1 milijardu evra, a otprilike toliko iznosi i pojedinačna cena koju će Grčka isplatiti Francuskoj za najsavremeniju fregatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)