KORAK PO KORAK: Putujte u Evropu sa zelenim sertifikatom

V. N.

11. 12. 2021. u 09:51

SVI oni koji planiraju da tokom predstojećih praznika otputuju u zemlje Evropske unije za ulazak će im biti potreban digitalni zeleni sertifikat koji EU priznaje, a koji je od sada dostupan na portalu e-uprave.

КОРАК ПО КОРАК: Путујте у Европу са зеленим сертификатом

Foto Z. Jovanović

Odluka Evropske komisije da digitalni zeleni sertifikat Srbije mora da bude podudaran sa digitalnim kovid-sertifikatom EU stupila je na snagu 16. novembra i omogućila je očitavanje srpskih QR kodova.

Sistemu digitalnih kovid-sertifikata EU dosad su se pridružile 22 zemlje koje nisu članice Unije, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju. Osim na portalu e-uprave, preuzimanje dokumenta moguće je i na više od 700 šaltera pošta širom Srbije.

KORAK 1

Da biste dobili EU digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik portala e-uprava. Nakon prijave, kliknite na taster "pokreni uslugu", koja je dostupna u delu EU digitalni zeleni sertifikat.

KORAK 2

Zatim proverite sve unete podatke, odnosno ime i prezime, jedinstveni matični broj kao i broj pasoša. Potvrdite imejl adresu i već posle nekoliko sekundi stići će vam sertifikat na elektronsku poštu koji ste naveli.

KORAK 3

EU Digitalni zeleni sertifikat, osim ličnih podataka građana, obuhvata i primljene vakcine, urađen pi-si-ar, antigenski test i oporavak od zarazne bolesti kovid 19. Kao i dokaz da je neko preležao bolest u prethodnom periodu.

KORAK 4

EU Digitalni zeleni sertifikat se kreira za svaki događaj: vakcinu, test ili oporavak pojedinačno. To znači da ukoliko ste na primer primili tri doze vakcine i imate jedan rezultat testa, dobićete ukupno četiri dokumenta - sertifikata za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji ste naveli. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o tom testu.

KORAK 5

Rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama. Ipak, pre putovanja neophodno je da se upoznate sa pravilima zemlje u koju putujete na zvaničnim veb prezentacijama. Takođe, EU DZS ne predstavlja putnu ispravu i već je neophodno da posedujete pasoš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije