MONASI SA HILANDARA VEKOVIMA ZDRAVI KAO DREN: Lekar iz Valjeva otkriva tajnu njihovog zdravlja - Najgore što može da im se desi je prehlada

Novosti online

08. 12. 2021. u 22:04

HILANDARSKO lekarsko društvo godinama organizuje odlazak naših medicinskih stručnjaka na Svetu Goru.

МОНАСИ СА ХИЛАНДАРА ВЕКОВИМА ЗДРАВИ КАО ДРЕН: Лекар из Ваљева открива тајну њиховог здравља - Најгоре што може да им се деси је прехлада

Foto: P.Mitić

U toj misiji posvećenoj zdravlju hilandarskih monaha najaktivniji su lekari iz Opšte bolnice Valjevo, gde dr Popović radi kao hirurg.

– Bratstvo manastira izuzetno je zdrava i vitalna populacija. Tome doprinosi i način života koji vode, kao i njihov način ishrane. Tamo nema dijabetesa, svega jedan monah ima hipertenziju i hipertireozu koje su pod terapijom. U skladu sa načinom života koji podrazumeva dosta stajanja, javljaju se tegobe sa proširenim venama i eventualno zglobovima. Jedan od najjačih utisaka mi je menjanje svesti i načina razmišljanja tokom boravka tamo, mislim da svako nakon te posete bude bolji čovek – priča dr Popović.

Hilandarska ambulanta u kojoj je dežurao, kako kaže, vrhunski je opremljena, od ultrazvuka, preko oftalmoloških uređaja do apoteke Pored zdravlja monaha, dr Popović je oduševljen i potpuno drugačijom atmosferom i načinom razmišljanja, „tako bitno drugačijim od ustaljene svakodnevice“.

– Iako sam čitavog života vernik, imao sam tremu da li ću moći da se uklopim. Ali kad stignete tamo, imate osećaj kao da ste tu već proveli sto godina. Ono što me je oduševilo je njihov način života koji kao da se nije vekovima promenio. Saznanje da i danas može tako da se živi mi je pomoglo u razmišljanju o životu i struci. Sve je smireno, svako ima svoju ulogu, bez žurbe se sve stiže – kaže dr Popović.

(Republika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu