FAKULTET VISOKOG RIZIKA: Deo zaposlenih na FASPER ukazuje na kršenja propisa u ovoj ustanovi, nezakonitosti utvrdila i inspekcija

Lj. B.

09. 12. 2021. u 10:24

Članovi Saveta Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), koje je imenovala Vlada Srbije, uputili su pismo predsednici Vlade i Ministarstvu prosvete u kome ih obaveštavaju o problemima i nezakonitostima koji traju godinama na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

ФАКУЛТЕТ ВИСОКОГ РИЗИКА: Део запослених на ФАСПЕР указује на кршења прописа у овој установи, незаконитости утврдила и инспекција

Fakultet za specijalnu edukaciju / Foto Z. Jovanović

Tako članovi Saveta u dopisu navode da uprava fakulteta nije ispoštovala odluku Ustavnog suda Srbije koji je poništio članove Statuta FASPER-a i prilagodila akta fakulteta toj odluci. Poništeni članovi Statuta, inače, odnose se na dve oblasti koje je uprava fakulteta na čelu sa bivšom dekankom prof. Snežanom Nikolić, uvela mimo Zakona o visokom obrazovanju i Pravilnika Nacionalnog prosvetnog saveta.

- Nakon što je Ustavni sud poništio te članove, uprava fakulteta se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, a postavlja se pitanje i da li je bilo nezakonitosti prilikom akreditacije ove dve oblasti i odbrane radova iz tih oblasti, kao i prilikom izbora nastavnika i saradnika - navodi se u dopisu.

Vlada i Ministarstvo su obavešteni i o činjenici da se profesorima koji su ispunili uslov za odlazak u penziju, mimo propisa, produžava radni odnos. Upozoravaju da su uslovi za produžetak ispunjeni svojevoljnim kategorisanjem naučnih radova.

Takođe, članovi Saveta ističu da je fakultet dva puta bio predmet vanrednog inspekcijskog nadzora - jednom zbog sumnjivog produžavanja radnog odnosa nekolicini profesora, a drugi put po predstavnici dr Jadranke Otašević za utvrđivanje činjenica o sprovođenju konkursa za izbor asistenta sa doktoratom.

Inače, Prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete u svom izveštaju je navela da je tokom inspekcijskog nadzora izvršenog tokom novembra, FASPER ocenjen kao ustanova sa visokim stepenom rizika kada je reč o korupciji i nezakonitom poslovanju.

Navedeno je i to da je bivša dekanka Snežana Nikolić prostor u centru grada, koji je Republika Srbija ustupila fakultetu, za obavljanje poslova iz nastavno-obrazovne delatnosti, izdala trećem licu, suprotno propisima.

Oni tvrde i da su sporni statusi radnog odnosa nastavnog osoblja za one koji po Zakonu o visokom obrazovanju idu u reizbore, sve do zvanja redovnog profesora, na tri ili pet godina.

- To znači da su ovi nastavnici u radnom odnosu na Fakultetu samo dokle im traje ugovor o radu, a onda ako se nekom dekanu ili "kolegi" ne svide, konkurs se ne raspisuje, bez obzira na naučne i stručne rezultate i treba da odu. Kuda i kako time bi trebalo ozbiljno da se pozabave institucije i država, jer samovolja pojedinaca nema kraja - kažu ovi profesori.

A možda i najveća žrtva samovolje na FASPER-u je dr Jadranka Otašević koja se gotovo četiri godine bori da ostane u radnom odnosu. Naime, i pored više inspekcijskih nadzora Ministarstva prosvete u kojima su utvrđeni propusti FASPER-a u vezi sa slučajem dr Otašević i odluka Univerziteta u Beogradu, koje su u njenu korist - katedra za logopediju i dalje odbija da raspiše konkurs za užu naučnu oblast - Poremećaji govora.

- Ja sam višestruko ispunila uslove za izbor u zvanje docenta, a predmetni profesor je otišao u penziju - kaže Jadranka Otašević za naš list.

Njeni radovi citirani su u prestižnim svetskim časopisima, a reč je o citatima koji direktno utiču na plasman UB na Šangajskoj listi, a koje profesori koji osporavaju njen izbor nemaju.

Inače, FASPER je nedavno dobio novu dekanku Marinu Šestić, ali nezadovoljni profesori tvrde da se ni u njenom mandatu problemi ne rešavaju.

TUŽBE ZBOG MOBINGA

PROTIV bivše dekanke prof. Snežane Nikolić vode se brojni postupci pred sudovima zbog mobinga zaposlenih. Pored toga, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu izrekao joj je meru javne opomene, a univerzitetski ombudsman naložio joj je mere koje do svoje ostavke pred kraj šestogodišnjeg mandata nije ispunila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!