KUĆA BLISTAVE SVETLOSTI GENIJA: Dan osnivanja Muzeja Nikole Tesle u Beogradu

Milena Marković

05. 12. 2021. u 08:25

NAUKA o elektricitetu nam je otkrila pravu prirodu svetlosti. Pružila nam nebrojene vidove primene i time doprinela egzaktnosti našeg znanja - govorio je Nikola Tesla. Reči mu, u pismenu, čuva Muzej u Beogradu. Ova kuća blistave svetlosti srpskog genija, koji je "otkrio 20. vek, osvetlio planetu", osnovana je upravo na današnji dan, 1952. godine.

КУЋА БЛИСТАВЕ СВЕТЛОСТИ ГЕНИЈА: Дан оснивања Музеја Николе Тесле у Београду

Foto P. Milošević

Prvim posetiocima otvorio je vrata tri godine kasnije, u beogradskoj Krunskoj ulici, a ovih dana priprema se za put na novu adresu, u prostor stare železničke stanice.

Srpski naučnik koji je projektovao moderni sistem napajanja naizmeničnom strujom, ostavio dragocenu zaostavštinu i poverio je sestriću Savi Kosanoviću, jugoslovenskom diplomati u Njujorku, a on uz saglasnost američkih vlasti gotovo sve dopremio u Srbiju. Približno hiljadu predmeta muzej ih je rasporedio u devet zbirki. Čuvar je ličnog Teslinog fonda, originalnih dokumenata, više od dve hiljade knjiga, bogate prepiske slavnog pronalazača, istorijskih i tehničkih eksponata... Ovde je pouzdano svedočanstvo o putu kojim idu i do zvezda se uznesu samo posebni.

U Muzeju je pohranjena i skromna zbirka umetničkih predmeta koje je posedovao, odelo, cipele, naočare, šešir, kaiš, rukavice, pribor za pisanje, predmeti koje je koristio tokom rada na svom revolucionarnom pronalasku. Ali, u ovom muzejskom prostoru je, pre svega, mesto u kome se uče lekcije: kako je jedan siromašni srpski mladić iz Like, napravio čudo, ostao ponos svom rodu, a svetskoj nauci podario zlatnu eru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)