"NEVAKCINISANOM PACIJENTU KORONA ODNESE PLUĆA ZA PAR SATI!" Kardiolog otkrio da vakcinisani imaju samo jedno pitanje

Novosti online

30. 11. 2021. u 12:41

KARDIOLOG doktor Dejan Simeunović pričao je o kliničkim slikama u ovom talasu korone i razlici između vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata.

НЕВАКЦИНИСАНОМ ПАЦИЈЕНТУ КОРОНА ОДНЕСЕ ПЛУЋА ЗА ПАР САТИ! Кардиолог открио да вакцинисани имају само једно питање

Foto: Prinkskrin/Prva

Doktor, koji je bio šef prijema u kovid bolnici u Batajnici, rekao je da su razlike u kliničkoj slici vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata ogromne, kao i da ne pitaju iste stvari.

- Bio sam šef prijema u Batajnici, za dve nedelje koliko sam bio tamo, nije bilo vakcinisanih sa težom slikom, da završe na respiratoru ili, ne daj Bože, umru. Svakom pacijentu iznad kreveta piše ime, prezime, da li je vakcinisan, i postavljen je i rendgenski snimak pluća. Neuporedivo bolje prolaze vakcinisani ljudi, iz iskustva pričam jer sam lečio ogroman broj bolesnika i tokom, i u postkovidu - rekao je dr Simeunović, a potom objasnio dejstvo cepiva.

- Priča je kompleksna, ali je moramo objasniti jednostavno. Vakcina omogućava pravovremeno pokretanje imunog sistema. Bakterijska infekcija napada na nivou ćelije, ali virus je kao malignitet, duboko prodire u organizam, i ako ga na vreme ne dešifrujemo, velika je 'igra' kako će se organizam boriti. Vakcinisani organizam stvara ćelije koje će ga braniti, na vreme ulazi u imuni odgovor i odbranu, i sprečava najgore, a to je terminalna, gotovo neizlečiva faza bolesti - upozorio je on.

Kod nevakcinisanih pacijenata, navodi kardiolog, dešavala su se izuzetno nagla i iznenadna pogoršavanja stanja.

- Vi pričate s pacijentom, a on za nekoliko sati pada na respirator. Virus mu za toliko vremena "odnese" dve trećine pluća. A vakcinisani pacijent, koji je dobro prošao ali je u bolnici video kako su prošli nevakcinisani, po izlasku samo pita - kada mogu opet da se vakcinišem - rekao je on.

- Virus se prilagođava nama kao i mi njemu, i gde je tome kraj, nije poznato ali je važno da mi budemo spremni i da se naviknemo da ćemo još par godina živeti sa ovom infekcijom - rekao je on.

U trenutnom talasu kliničke slike jesu bile teže, trenutno je situacija nešto bolja u crvenoj zoni, i doktor se nada da će do sredine januara situacija biti još povoljnija.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024