DVA TOPLIJA DANA, PA OPET LEDENO: Objavljena najnovija vremenska prognoza, evo šta nas čeka do kraja nedelje

Novosti online

30. 11. 2021. u 11:43

NAKON zahlađenja narednih dana osetno toplije, pokazuje vremenska prognoza meteorologa Đorđa Đurića.

ДВА ТОПЛИЈА ДАНА, ПА ОПЕТ ЛЕДЕНО: Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека до краја недеље

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U petak i u subotu novo zahlađenje i preslikana vremenska situacija jučerašnjem i današnjem danu.

- Sneg je prekrio brdsko-planinska područja, a prvi sneg pao je i u nižim predelima na jugu, jugozapadu, zapadu i ponegde na jugoistoku Srbije. Na planinama je i preko 20 cm snežnog pokrivača, a u nižim predelima formirao se na zapadu i jugozapadu Srbije, dok na jugu i jugoistoku nije došlo do formiranja, zbog temperature podloge u ''plusu''. Beograd i veći deo nižih predela Srbije i dalje će čekati prvi sneg.

- Danas će se visinska dolina izmeštati dalje ka istoku, a sa njom i veoma hladna vazdušna masa koja nam je prodrla sa severa. Ujedno, ciklon u prizemlju nastaviće put ka Crnom moru i dodatno jačati, a još više će ojačati i snažan ciklon iznad Rusije, koji će istoku Evrope doneti jaku snežnu oluju. Istovremeno, sa zapada preko našeg područja jača greben na visini, a i već je došlo do osetnijeg porasta vazdušnog pritiska, pa nas u nastavku dana na severu očekuje suvo sa sunčanim intervalima. U ostalim predelima promenljivo oblačno. Maksimalna temperatura biće od 2°C na jugu i jugoistoku do 6°C na severu Srbije, u Beogradu do 5°C. Osećaj hladnoće biće izraženiji uz pojačan severozapadni vetar, ali će krajem dana biti u skretanju na jugozapadni - kaže Đurić.

U sredu toplije

- Već u sredu i u četvrtak u Srbiji će tokom dana biti osetno toplije. Bićemo pod uticajem novog ciklona, koji će se iz severozapadne Evrope premeštati ka centralnoj. Kako ćemo se nalaziti u toplom sektoru, očekuju se snažna jugozapadna visinska strujanja, uz advekciju i tople vazdušne mase sa Mediterana. Biće suvo sa sunčanim intervalima. Maksimalna temperatura u sredu od 8 do 16°C, a u četvrtak od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C. Mraz u sredu se očekuje na jugu i jugoistoku Srbije, ponegde i do -5°C, a istovremeno na severu do 5°C. Sneg će se tokom srede i četvrtka na planinama otopiti. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar, a u Pomoravlju i u Podunavlju košava, na jugu Banata sa olujnim udarima. U četvrtak krajem dana i tokom noći na severozapadu Srbije naoblačenje sa kišom - kaže meteorolog.

U petak se očekuje formiranje sekundarnog ciklona iznad Jadrana, pa se u Srbiji očekuje jače naoblačenje sa kišom. Tokom dana će ciklon iz centralne Evrope nastaviti put na istok, ciklon sa Jadrana svojim centrom preći će centralni deo Balkana, a preko našeg područja u sklopu visinske doline koja će se spustiti sa severa, usledeće i prodor hladnog fronta uz jače zahlađenje.

Na planinama će kiša preći u sneg. Maksimalna temperatura od 5°C na severozapadu do 13°C na jugoistoku Srbije, a jutro će biti najtopliji deo dana.

Vremenska prognoza za vikend

U toku večeri usled daljeg zahlađenja kiša će u nižim predelima zapadne i južne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, ali bez značajnijeg formiranja pokrivača, zbog toplije podloge, dok će se 10-20 cm snega formirati u brdsko-planinskim predelima.

Istovremeno, na severu Srbije i u Beogradu kiša će prestati, tako da će ovi predeli Srbije ponovo proći bez snega.

U subotu hladno, uz maksimalne temperature oko 5°C. Biće suvo, samo ujutro u južnim i centralnim predelima i na planinama sa slabim padavinama.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!