KAKVO NAS VREME OČEKUJE NA KRAJU NOVEMBRA? Temperatura ispod prosečnih vrednosti - pada i za 15 stepeni

Novosti onlajn

27. 11. 2021. u 12:42

U SRBIJI će za vikend biti promenljivo i veoma toplo, a usled ''fenskog'' efekta južnog vetra temperature će ponegde dostići i 20 stepeni. Nakon vikenda nas očekuje zahlađenje, ponegde i prvi sneg u nižim predelima.

КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ НА КРАЈУ НОВЕМБРА? Температура испод просечних вредности - пада и за 15 степени

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ovog vikenda Srbija će biti pod uticajem snažnih ciklona, ali njihov položaj biće takav da nad našim područjem preovladava snažno južno visinsko strujanje. Usled ovakve sinoptičke situacije sa juga i sa Mediterana struji veoma topla vazdušna masa, a istovremeno sa severa Afrike stižu i čestice peska iz Sahare, pa kiša sadrži te čestice. Iako retka, to je potpuno prirodna pojava i vidljiva najviše na vozilima i drugim brojnim predmetima kada se osuše nakon kiše - meteorolog Đorđe Đurić.

Ovog jutra Vojvodina i sever Srbije su pod uticajem su severnog strujanja, pa su temperature oko četiri do pet stepeni dok je ostatak Srbije pod uticajem južnog strujanja, pa su temperature u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji od 15 do 17 stepeni. Na Kopaoniku je padao sneg.

- Pred nama je veoma topao dan i biće uglavnom pretežno sunčano ili umereno oblačno, a kiše i pljuskova sa grmljavinom biće uglavnom na jugu Srbije. U toku večeri kiša i pljuskovi očekuju se ponegde i u ostalim predelima Srbije. Maksimalna temperatura biće danas od 10 na severu do 20 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15 stepeni - dodaje.

U Srbiji će u nedelju i dalje biti veoma toplo. Tokom dana će biti dosta sunčanih intervala i perioda, a južni vetar biće u pojačanju i biće i dalje fenskog efekta, a biće i umeren do jak. Maksimalna temperatura biće od 13, na severozapadu do 19 na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15 stepeni.

- Krajem dana na severozapadu i jugozapadu, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Početkom sledeće sedmice cikloni će svojim centrima se izmestiti iz Đenovskog zaliva i centralne Evrope dalje ka istoku i severoistoku, a u sklopu njih do Srbije će sa severa i severozapada doći i do prodora hladnog fronta, a sa njim i do prodora veoma hladne vazdušne mase sa severa - kaže meteorolog.

U ponedeljak nakon oblačnog i kišovitog jutra, tokom većeg dela dana biće suvo sa sunčanim intervalima. Krajem dana i tokom noći novo jače naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a tokom noći kiša će preći u susnežicu i sneg i u nižim predelima na jugu i zapadu Srbije. U Vojvodini će ostatai suvo. Vetar će biti u skretanju na umeren do jak severozapadni. Maksimala temperatura će se u ponedeljak kretati od četiri stepena na severozapadu, do 14 na istoku Srbije, u Beogradu do 8 stepeni.

- U utorak na severu Srbije suvo, a u ostalim predelima ujutro i pre podne oblačno sa kišom, susnežicom i snegom, posle podne razvedravanje. Duvaće jak severozapadni vetar i biće veoma hladno. Maksimalna temperatura od jedan stepen na jugu i jugoistoku do pet na severu Srbije i u Beogradu. U sredu malo toplije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko 10 stepeni. Vetar će biti u skretanju na jugozapadni i biće u pojačanju - objašnjava Đurić.

U četvrtak i petak pod uticajem đenovskog ciklona stiže novo naoblačenje sa kišom, u košavskom području uz jak, na udare i olujni jugoistočni vetar.  Maksimalna temperatura u četvrtak ponegde i do 15 stepeni, a u petak usled premeštanja ciklona severoistočno od našeg područja osetnije zahlađenje, pa će kiša na planinama preći i u sneg, a tokom večeri i noći kiša će preći u susnežicu i vlažan sneg ponegde i u nižim predelima na jugu i na zapadu Srbije.

- U petak temperatura u padu za oko 10 stepeni, a jugoistočni vetar u skretanju na jak severozaapdni. Potom, u nastavku sledećeg vikenda, suvo i prohladno. I dok u zapadnim i centralnim predelima Evrope i u oblasti Alpa ovih dana preovladavaju pravi zimski uslovi sa snegom, jugoistok Evrope i Srbija pod uticajem su veoma tople vazdušne mase. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj novembra od šest do 10 stepeni, vidimo da da će temperature ovog vikenda biti i za sedam do 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine - zaključuje meteorolog.

Početkom slededeće sedmice temperature će biti u padu za 10 do 15 stepeni, pa će one biti i ispod prosečnih vrednosti, da bi zatim prvih dana decembra usledio ponovni porast, ali vrlo brzo i pad i onda bi one bile uglavnom oko prosečnih vrednosti za početak decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Izvor dobre energije