ULTIMATUM NA POGREŠNOJ ADRESI: Lingvisti o zahtevu zaštitnika građana povodom hrvatskog jezika

Lj. B.

08. 11. 2021. u 09:11

POSTUPAK zaštitnika građana koji je, postupajući po pritužbi Nacionalnog saveta Hrvata, zatražio od Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da se izjasne o hrvatskom jeziku u udžbenicima, nerazumljiv je jer se s jednakim razlogom mogao obratiti i nekim drugim ministarstvima i/li zavodima.

УЛТИМАТУМ НА ПОГРЕШНОЈ АДРЕСИ: Лингвисти о захтеву заштитника грађана поводом хрватског језика

Foto Arhiva

Najpravilnije bi bilo da se oglasio nenadležnim i tužitelje uputio da rešenje svojih problema traže od hrvatskih lingvista Broza, Maretića, Ivekovića, Rešetara i drugih "hrvatskih vukovaca", koji su hrvatski jezik sačinili od srpske japije, tj. na jeziku Vuka i Daničića.

Ovo, za "Novosti", kaže lingvista Dragoljub Petrović, komentarišući postupak zaštitnika građana koji zahteva da se dve državne institucije izjasne o načinu na koji je predstavljen hrvatski jezik u gramatici za osmi razred osnovne škole. Rok za izjašnjavanje ističe danas, a prof. Petrović ocenjuje da je ovde reč o ultimatumu. On smatra da nije posao zaštitnika građana da se bavi problemima jezičke istorije, niti da poučava Odbor za standardizaciju srpskog jezika kako da to čini.

Inače, zaštitnik građana je postupio po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koja je navela da je Odbor za standardizaciju srpskog jezika na zahtev Zavoda doneo stav prema kojem kao južnoslovenske jezike treba navesti srpski, bugarski, makedonski i slovenački jezik i prema kojem Hrvati spadaju među narode koji se koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, kao i da u udžbenicima srpskog jezika za osmi razred osnovne škole, koji su objavljeni, stoji ovakva definicija.

ODBOR ZAUZEO JASAN STAV

Nakon što je zaštitnik građana pokrenuo ovaj postupak, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović obratio se Odboru za standardizaciju srpskog jezika da pojasni svoj raniji stav, koji je i donet na molbu Zavoda da Odbor "pomogne i da stručno mišljenje u vezi sa pitanjem definisanja južnoslovenskih jezika u udžbenicima za srpski jezik i književnost".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas